Porez na mobilne kazna za uspeh

Izvor: B92, 08.Avg.2010, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Porez na mobilne kazna za uspeh"

Beograd -- Krizni porez na mobilne telefone Vlada Srbije će, po našim saznanjima, zadržati, a to nije dobro, kaže Tanasis Kacirumpas, predsednik Upravnog odbora Vipa.

"Ipak, nadamo se da će vlada preispitati taj stav", kaže Kacipumpas i podseća da druge zemlje u okruženju ovaj namet nisu uvodile.

"Ovaj namet je kazna za našu uspešnost i time se šalje loš signal investitorima", naglašava on i dodaje da će "Vip mobajl" zbog toga morati da smanji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investicije za narednu godinu.

On kaže da su u Vipu zadovoljni rezultatima u Srbiji i dodaje da je „Vip mobajl” najveća grinfild investicija u Srbiji do sada. "Posle kupovine licence za trećeg operatera mobilne telefonije, koja je plaćena 320 miliona evra, ukupna investicija 'Telekom Austrija grupe' u prve četiri godine našeg rada u Srbiji prevazišla je sumu od 584,3 miliona evra", objašnjava on.

Kacipumpas naglašava da su u prošloj godini ukupni prihodi mobilne telefonije pali na 826 miliona evra u odnosu na 913 miliona evra koliko su iznosili u 2008. godini. "Istovremeno su i investicije u mobilnu telefoniju smanjene za skoro 100 miliona evra, sa 240 miliona evra koliko su iznosile u 2008. na 148 miliona koliko su bile u 2009. godini", dodaje on.

"Prošla godina je bila teška zbog devalvacije dinara, ekonomske krize i dodatnog tereta u vidu takse od 10 odsto na upotrebu mobilnog telefona. Mobilna telefonija, što znači svi operateri, u 2009. godini, ostvarili su prihod od 77,8 milijardi dinara, što je četiri odsto više nego 2008. godine. Prihod se, međutim, izražava u evrima i mi naše finansijske rezultate tako prijavljujemo matičnoj kompaniji", dodaje prvi čovek Vipa.

Vip u ovom trenutku ima više od 12 odsto tržišnog udela, kaže on i dodaje da je cilj da učešće udvostruči u narednih nekoliko godina iako u Srbiji postoji veliki problem sa nedostatakom dobre i savremene telekomunikacione infrastrukture koja je neophodna ukoliko Srbija želi da privuče nove poslove i razvija postojeće.

"Smatram da su višak birokratije i neujednačena primena propisa o izgradnji, veliki problem za sve investitore. Mi smo izgradili hiljadu baznih stanica i time obezbedili 98 odsto pokrivenosti populacije Vipovim kvalitetnim signalom što znači da smo isto toliko puta morali da stojimo u redovima pred opštinskim šalterima", navodi on.

Kacipumpas kaže i da je Srbiji za privlačenje stranih investitora nužna stabilnost političke situacije, kursa lokalne valute i poreza i objašnjava da je u Bugarskoj kurs leva nepromenjen već skoro 10 godina, dok je taksa na profit korporacija smanjena sa 25 na 10 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.