Poresko iznenađenje: Za boravak spremite 100.000 €

Izvor: B92, 09.Mar.2017, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poresko iznenađenje: Za boravak spremite 100.000 €

Italija je uvela jedinstveni porez za bogate strance kako bi konkurisala sličnim inicijativama u Velikoj Britaniji i Španiji.

Italija pokušava da sledi primer ovih zemalja koje uspešno privlače brojne bogate fudbalere i zabavljače.

Tako će svi stranci koji kao mesto boravka za potrebe oporezivanja dohodaka ostvarenih bilo gde u svetu odaberu Italiju ubuduće plaćati 100.000 evra poreza godišnje.

Za tu poresku pogodnost kvalifikovaće se fizičke osobe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su živele u inostranstvu najmanje devet od prethodnih 10 godina i imaju dovoljno visoke prihode da im 100.000 evra godišnje bude prihvatljiv iznos poreskih obveza.

Ako odluče da u Italiji prijave i bliske članove porodice, iznos će se povećavati za dodatnih 25.000 evra po osobi.

Fizičke osobe imaju status italijanskog rezidenta za porreske svrhe ako u zemlji borave više od pola godine. Prema italijanskom poreskom zakonu, jedinstvena poreska obveza za strance moći će da se obnavlja svake godine, kroz najviše 15 godina.

Očekuje se da će taj potez, u kratkom roku privući u Italiju najmanje hiljadu ljudi, pišu italijanski mediji.

Italija tim potezom iz temelja menja dosadašnju poresku politiku budući da su, na primer, 2007. godine, poreske vlasti tužile sunarodnikaka Valentina Rosija, svetskog motociklističkog prvaka, zbog neplaćenog poreza i odbacile njegovo opravdanje da mu je glavno mjsto boravka London. Rosi je na kraju 2008. godine platio 19 miliona evra kako bi podmirio poreski dug.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.