Izvor: B92, 22.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreske prijave za imovinu vredniju od 20 miliona dinara

Beograd -- Svi građani Srbije koji poseduju imovinu u zemlji i inostranstvu čija tržišna vrednost prelazi 20 miliona dinara dužni su da je do 30. juna prijave Poreskoj upravi. Ta obaveza, kako je na konferenciji za novinare u četvrtak objasnio ministar za ekonomiju i finansije Božidar Đelić, predviđena je Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji koji je usvojen u novembru prošle godine. "Primenom ovog zakona konačno se stvaraju uslovi za realno oporezivanje građana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sprečavanje poreske utaje", rekao je Đelić upozoravajući da je za one koji ne prijave imovinu vredniju od 20 miliona dinara predviđena i krivična kazna - zatvor do 10 godina. Neprijavljivanje imovine, kako je dodao, povlači i plaćanje kazne u iznosu od pet odsto od ukupne njene vrednosti, i to svakog meseca. Podaci o poreskim prijavama su tajni, ali će javni biti svi podaci o imovini i neplaćenom porezu građana koji ne prijave imovinu, najavio je Đelić.

On je potvrdio da su i građani koji su u zatvoru, među kojima su neki vlasnici imovine velike vrednosti, obavezni da preko ovlašcenih lica podnesu poresku prijavu. Đelić je povodom najava potpredsednika Vlade Srbije Mileta Isakova da će Vladi Srbije uputiti predlog zakona o ispitivanju porekla imovine kazao da ne vidi potrebu da se takav zakon usvaja. "Sadašnji poreski propisi, kao i Zakon o borbi protiv organizovanog kriminala, omogućavaju da se i bez lova na veštice oduzme nezakonito stečena imovina i naplati porez na legalno stečeni imetak", rekao je Đelić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.