Izvor: B92, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreske olakšice za prvi stan

Beograd -- Nove poreske olakšice koje će kupcima prvog stana doneti uštedu od nekoliko hiljada evra, biće u primeni od sutra, 9. jula.

Poreske olakšice su omogućene izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost i Zakona o porezu na imovinu, koje je Skupština usvojila 29. juna.

Predviđeno je da svi punoletni građani Srbije, koji do 1. jula 2006. godine nisu imali stan u vlasništvu, imaju pravo da ukoliko kupe stan ne plate porez na prenos apsolutnih prava. Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porez će od 9. jula, pri kupovini stanova, biti 2,5 odsto ugovorene cene.

Pored toga, kupcima prvog stana biće refundiran PDV, koji investitori uračunavaju u cenu stana, a obračunava se po stopi od osam odsto.

Na poreske olaksice moći će da računa kupac stana od 40 kvadrata, plus po 15 kvadrata za svakog člana porodice. Kupac stana može da ne koristi poresku olaškicu za članove svoje porodice, koji kasnije mogu da budu kupci prvog stana i po tom osnovu ne plate porez.

Koja dokumenta će biti neophodan za dokazivanje kupovine prvog stana i dobijanje poreskih olakšica biće precizirano u pravilniku koje priprema Ministarstvo finansija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.