Izvor: B92, 21.Jul.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreska rešenja kasne

Beograd -- Iako je rok za dostavu rešenja o iznosu poreza na imovinu odavno prošao, u mnogim gradovima u Srbiji rešenja građanima još nisu dostavljena.

Osim što kasne, poreska rešenja će ove godine, u odnosu na prethodna, biti i uvećana. Na osnovu odluke Ministarstva finansija povećana je vrednost nepokretnosti na koju se plaća porez. Građani koji su do sada uplatili deo poreza za ovu godinu, kad budu dobili rešenje, platiće samo razliku, bez obračunavanja kamate.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U beogradskim opštinama Vračar, Stari grad i Savski venac, budući da se smatraju za elitna naselja, po odluci lokalne poreske administracije, porez na imovinu biće uvećan za oko 40 odsto, što je najviše u Srbiji.

Međutim, ni to nije realna cena poreza koju bi vlasnici nepokretnosti na ovim opštinama trebalo da plaćaju, kaže direktor Uprave javnih prihoda Beograda Vladan Luković.

"Polazna osnovica bi po zakonu o porezu trebalo da bude realno iskazana tržišna vrednost kvadratnog metra na teritoriji grada. Da smo to uradili povećanje bi bilo enormno i nismo bili u poziciji, niti smo želeli to da uradimo”, objašnjava Luković.

Prošle godine je polazna osnovica za najskuplje opštine - Vračar, Stari grad i Savski venac - bila 84.000 dinara.

Sa povećanjem, sada iznosi oko 116.000 dinara. To znači da će porez na imovinu od 50 kvadrata, koji je prošle godine bio oko 4.500, sada iznositi oko 6.350 dinara.

Beograđani poreska rešenja mogu da očekuju u narednih mesec dana, kažu u Upravi javnih prihoda Beograda.

U Novom Sadu pre nego što odrede visinu poreza čekaju i podatke agencija za nekretnine o tome kolika je bila prosečna cena nepokretnosti prošle godine, kaže načelnica Poreske uprave Novog Sada, Marijana Tarajić.

"Trenutno još nije utvrđena poreska osnovica za tekuću godinu, u toku je prikupljanje podataka. Rok za utvrđivanje i donošenje rešenja ne postoji”, navodi ona.

Poreska uprava u Nišu je bila jedna od najažurnijih. Uručili su preko 90 odsto poreskih rešenja.

"Mi smo u maju mesecu štampali rešenja za ovu godinu i ta rešenja su dostavljena našim sugrađanima. Mi smo povećali osnovicu za ovu godinu u odnosu na prošlu. Prosečno zaduženje za neki stan od 70 kvadrata je od 2.500 do 3.000 dinara”, navodi šef odseka lokalne Poreske uprave Niš, Zoran Albijanić.

Veće poreze na imovinu građani treba da očekuju i narednih godina. Bar oni koji žive u razvijenim opštinama.

Naime, kako su nam objasnili u upravi javnih prihoda Beograda, poreske osnovice će biti povećavane sve dok se ne stigne do tržišne cene nekretnina.

S druge strane, siromašniji gradovi poput Prokuplja i Kuršumlije su snizili cenu poreza na imovinu, a u nekim seoskim područjima oko administrativne linije prema Kosovu porez je potpuno ukinut.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.