Poreska olakšica za penziju

Izvor: Politika, 11.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreska olakšica za penziju

Ukoliko uplaćujete dopunsku penziju isključivo iz zarade (administrativna zabrana), do 3.000 dinara mesečno, taj iznos se izuzima iz osnovice za obračun i plaćanje poreza na dohodak građana koji ide na teret zarade zaposlenog

Uplatom dopunskih penzijskih doprinosa na lični račun u dobrovoljni penzijski fond građani Srbije mogu sebi da obezbede dodatni izvor prihoda u starosti. Dobrovoljni penzijski fondovi otvoreni su za sve, kako zaposlene, tako i nezaposlene. Visina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isplata iz dobrovoljnih penzijskih fondova zavisi od visine uplaćenih penzijskih doprinosa, dužine perioda uplate i prinosa koji fond ostvari investiranjem prikupljenih sredstava. O tome koje su prednosti ulaganja za "stare dane" građane savetuje Snežana Ristanović, direktor Rajfajzen Future dobrovoljnog penzionog fonda.

Država je predvidela poreske olakšice kako za poslodavce koji uplaćuju dopunske penzijske doprinose za zaposlene, tako i za zaposlene koji putem obustave iz zarade (takozvana administrativna zabrana) uplaćuju za sebe ove doprinose.

Ukoliko poslodavac uplaćuje dopunske penzijske doprinose u korist zaposlenih, do 3.000 dinara po radniku, taj iznos nema tretman zarade, odnosno do tog iznosa poslodavac ne plaća ni porez ni obavezne socijalne doprinose. Dakle, to je za poslodavca trošak.

Posebno su definisane olakšice, za sada, samo za zaposlene građane. Ukoliko zaposleni uplaćuje za sebe dopunske penzijske doprinose isključivo putem obustave iz zarade (administrativna zabrana), najviše do 3.000 dinara mesečno, taj iznos se izuzima iz osnovice za obračun i plaćanje poreza na dohodak građana koji ide na teret zarade zaposlenog.

Navedimo primer iz prakse: ako je bruto zarada zaposlenog 30.000 dinara, uplata dopunskog penzijskog doprinosa 3.000 dinara (putem obustave iz zarade), osnovica za plaćanje poreza od 12 odsto je 21.950 dinara (30.000 minus 5.050 neoporezivi iznos minus 3.000 dopunski doprinos )

Važno je napomenuti da zaposlenom koji uplaćuje 3.000 dinara dopunske penzijske doprinose za sebe, putem obustave iz zarade, na lični račun u fond leže uplata od 3.000 dinara, a njega to košta 2.640 dinara. U konkretnom slučaju, zaposleni plaća 360 dinara manji porez na dohodak građana. Poslodavac ne sme da prisvoji ovaj deo, jer je to podsticaj države zaposlenom. Obračunska služba poslodavca ima zakonsku obavezu da 360 dinara (na ime manje uplaćenog poreza) prikaže kroz obračun zarade zaposlenog, kao umanjenje poreza, a uvećanje neto zarade za navedeni iznos. Poreska olakšica od 12 odsto nije mala i zato se preporučuje svim zaposlenima koji uplaćuju dopunske penzijske doprinose da to rade upravo putem obustave iz zarade.

Skrećem pažnju da se u praksi dešava da obračunske službe nekih poslodavaca, pod izgovorom da nemaju adekvatan program, odbijaju da za zaposlenog uplaćuju doprinos putem obustave iz zarade ili prihvate da administriraju obustavu, ali ne i obračun umanjenja poreske osnovice. Ovakvi slučajevi predstavljaju grubo kršenje zakona. Zaposleni treba da bez dvoumljenja prijavi ovakve slučajeve i ne dopusti bilo kome da ga uskrati za prava koja su mu data od države.

Nadamo se da će neoporezivi iznos, koji je za sada definisan u apsolutnom iznosu, kroz naredne izmene Zakona o porezu na dohodak građana biti iskazan u procentima i eventualno uvećan.

Na kraju, postojećim poreskim sistemom nisu predviđene poreske olakšice za privatne preduzetnike i vlasnike preduzeća koji nisu zasnovali radni odnos u svom preduzeću. Ovoj kategoriji poreskih obveznika neophodno je obezbediti ravnopravan tretman sa ostalima, odnosno obezbediti poreske olakšice pri plaćanju dopunskih penzijskih doprinosa.

Pripremila B. Dumić

[objavljeno: 11.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.