Izvor: B92, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poremećaj na tržištu pšenice

Beograd -- Prekomerni izvoz pšenice mogao bi da poremeti domaće tržište te žitarice, smatraju u Privrednoj komori Srbije.

Srbija se već više godina suočava sa situacijom da u periodu posle žetve izvozeći znatne količine pšenicu poremeti svoje bilanse ponude i tražnje i pred sledeću žetvu uvozi žito, ali po tri puta većoj ceni, rekao je saradnik Centra za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

Postoji opravdana bojazan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se to opet može desiti, jer se zemlje u okruženju, ali i u svetu, suočavaju sa manjim rodom pšenice, dodao je on.

Ovogodišnji rod pšenice u Srbiji će dostići oko dva miliona tona, dok je za podmirivanje domaćih potreba potrebno oko 1,8 miliona tona, kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, prelazne zalihe iznose od 200.000 do 300.000 tona, a smatra se da će tržišni višak oko 300.000 tona pšenice moći da se izveze.

Po nekim proračunima Rumunija ima potrebe za uvozom pšenice, dok je Ukrajina čak zabranila izvoz svoje pšenice, naveo je Stanković.

Tražnja za pšenicom, kako je kazao, prisutna je i na svetskom nivou, jer trenutne svetske zalihe ukupno ne prelaze 120 do 130 miliona tona, a nekada su bile na nivou i od 300 miliona tona.

Stanković je objasnio to je posledica smanjenja površina pod pšenicom, dodavši će potrebe za žitima i uljaricama rasti, jer će se sve više koristiti za industrijsku preradu u bio dizel i etanol.

On smatra da bi država mogla da predupredi prekomeran izvoz plaćanjem izvesne sume na ime kompenzacije proizvođačima za uskladištenje pšenice ili da otkupi viškove pšenicu za robne rezerve.

Trenutna situacija na svetskom tržištu je za prodavce pšenice dosta primamljiva, pa je tako na berzi u Budimpešti cena je prešla 200 dolara po toni, dok se aktuelna cena na Produktnoj berzi u Novom Sadu kreće oko 12,3 do 12,4 dinara po kilogramu sa PDV-om, kazao je Stanković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.