Porasle zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jul.2018, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porasle zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u svibnju manje za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini povećane za 3,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), zalihe intermedijarnih proizvoda i zalihe energije na kraju svibnja u usporedbi s prethodnim mjesecom bile su manje za 1,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto, a >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kapitalnih proizvoda za sedam posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju povećane za 9,1 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe intermedijarnih proizvoda povećane za 6,6, trajnih proizvoda za široku potrošnju 5,2 posto, energije 5,1 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,7 posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su pak smanjene 27,4 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji manje 1,2 posto, a u rudarstvu i vađenju dva posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe gotovih industrijskih proizvoda u svibnju u prerađivačkoj industriji bile veće za 3,9, a u rudarstvu i vađenju za tri posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.