Popović u Peterburgu: Traže se rešenja za nastavak saradnje u oblasti poljoprivrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2022, 15:51

Popović u Peterburgu: Traže se rešenja za nastavak saradnje u oblasti poljoprivrede

Tokom 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma "SPIEF2022" ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ministar poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrij Patrušev razgovarali su o uspešnoj saradnji u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije.

Kako je saopštilo Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj, Popović i Patrušev složili su se da trenutna ekonomska kriza u Evropi donosi poteškoće u spoljnotrgovinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razmeni, ali se traže rešenja za nastavak dosadašnje uspešne saradnje.

Popović je podsetio da je u 2021. godini vrednost ukupne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosila je blizu 419 miliona dolara, od čega je izvoz bio 303,5 dolara, a uvoz u vrednosti od 115,5 miliona dolara.

U 2021. godini jabuke su bile najznačajniji izvozni proizvod u vrednosti od 94,1 miliona dolara.

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-april 2022. godine iznosio je 96,5 miliona dolara, dok je vrednost uvoza bila 37,5 miliona dolara, istakao je Popović.

Patrušev je ukazao na to da postoji veliki interes ruske strane za povećanjem uvoza poljoprivrednih proizvoda i to pre svega: voća, povrća, pilećeg i svinjskog mesa, proizvoda od mesa, sireva, mlečnih proizvoda, koncentrata za sokove i veterinarskih preparata.

Popović je rekao da je veoma važno uspostaviti vezu i intenzivniju saradnju naših privrednika sa najvećim trgovinskim lancima u Ruskoj Federaciji.

On je zaključio da je Srbija jedan od evropskih lidera u oblasti digitalizacije poljoprivrede.

Srpski institut Biosens razvija inovaciona rešenja za poljoprivredu zasnovana na veštačkoj inteligenciji, virtuelnoj realnosti, internetu stvari i "big data".

Primena tih rešenja omogućava maksimalnu iskorišćenost potencijala zemljišta, precizno planiranje prinosa, koji nekada variraju dva do četiri puta, kao i uštede do 30 odsto u đubrivu, pesticidima i gorivu.

Partneri iz Rusije zainteresovani su da ova rešenja primene u svojoj zemlji, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.