Pop Grenade: Knjiga o povezanosti muzike i slobode

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Avg.2015, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pop Grenade: Knjiga o povezanosti muzike i slobode

KOLUMNA - Priča počinje u pustinjskim prostranstvima Tunisa, ide preko četiri kontinenta i završava se u ruskim kazamatima. Zvuči kao triler? Niste daleko od istine. Moglo bi se čak reći da je knjiga „Pop Grenade“ Matthewa Collina savršeno letnje štivo za obrazovanog i društveno svesnog čitaoca.

Ali, „Pop Grenade“ je mnogo više od toga: vrtoglavo putovanje kroz savremeni soundrack bunta, promena, rata, prožeto ličnim iskustvom, lirskim opisima raznolikih predela >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i živopisnim portretima nekih od najznačajnijih likova savremenog sveta kulture, politike, muzike i društva uopšte.

Tu su svi sastojci dobre priče: majstorski predstavljeni likovi, potraga za boljim, pravednijim, ili pak više hedonističkim životom, uspesi, padovi, neuspesi, sudbinski prevrati, tragične smrti... Njeni junaci su i obični ljudi poput vas i mene, kao i gospodari sudbina lokalnih, regionalnih pa i svetskih razmera, ali pre svega, tu je čitav niz talentovanih muzičara i drugih koji su svojim umećem obojili poslednjih tridesetak godina pop kulture i opevali stanje sveta u kome živimo.

„Pop Grenade“ (eng. Pop granata) je niz vrlo ličnih izveštaja  iz prvih borbenih redova savremene kulture, odnosno priča o ličnom odnosu pisca s nekim muzičarima koji su obeležili jedno vreme, od hip-hop zvezda, preko tehno DJ-eva do bizarnih pop pevača iz nekih malih zemalja ili svetski poznatih pank superheroina. Stoga i podnaslov, „Od Public Enemyja do Pussy Riota: Izveštaji s muzičkih frontova“.

To je priča o kratkim periodima nedavne istorije kada su grupe ljudi, želeći društvene promene, više slobode ili jednostavno prostor gde će moći da čine šta im je volja, birale određenu vrstu muzike koja će ih u tome pratiti i koja će im u tome pomoći, soundtrack života koji ih okružuje, ili pak onog koji  bi želeli da žive.

Matthew Collin je novinar s iskustvom vrhunskih muzičkih časopisa i inostrani dopisnik svetskih medija poput BBC-a, AFP-a i Al Jazeere. Karijera i avanturistički duh vodili su ga na razne krajeve sveta, i to u njihovim najzanimljivijim trenucima, a njegova pripovedačka veština dala nam je knjige „This is Serbia Calling – rokenrol radio i beogradski pokret otpora“ (dostupna na srpskom jeziku u izdanju Samizdata FreeB92, Beograd 2001); zatim „Altered State“, zanimljiv vodič kroz istoriju rejv scene; i „The Time of the Rebels: Youth Resistance Movements and 21st Century Revolutions“, u kojoj, između ostalog, ponovo piše o promenama u Srbiji 2000. godine.

„Pop Grenade“ je pak nešto sasvim drukčije.  U ovoj knjizi, Collin kombinuje autobiografske momente s događajima iz skorije prošlosti oslikanim na osnovu beleški, novinskih tekstova, knjiga, razgovora, televizijskih izveštaja.  Svi ti fragmenti uklopljeni su tako da daju smisao muzičkim događajima i njihovim kreatorima.

Od rap muzike koja je pratila Arapsko proleće, preko njihovih preteča, rap „proroka“ iz Public Enemyja i njihove muzičko-političko-društvene borbe, preko Parade ljubavi u Berlinu sa rušenjem Berlinskog zida i komercijalizacijom tog jedinstvenog tehno fenomena, priče o Teknivalu koja se čita kao triler čiji je glavni junak u transu izazvanom elektronskim bitovima i raznim supstancama, od poznatih scena rata u Bosni koji je poslužio kao pozadina za neke zanimljive tehno žurke, do duhovitog prikaza nedavne gruzijske istorije, romantičnih prizora Istanbula u borbi za očuvanje urbane kulture i tragične priče o mraku koji se krije iza savremene ruske ekspanzionističke politike oličene u Vladimiru Putinu.

Priča će biti zanimljiva čak i onima koji misle da znaju sve o Public Enemyju, berlinskoj Paradi ljubavi i evropskoj tehno sceni. A prava poslastica je priča o Gruziji, uzrocima i posledicama tamošnjih vojno-političkih događaja i, naravno, muzici koja sve to ne samo da prati, nego i pokreće. Kao višegodišnji žitelj Tbilisija, nema boljeg pripovedača od Collina koji će vam približiti tu po svemu jedinstvenu zemlju.

Collin u jednom trenutku piše o „patriotskim kampovima“ koje je osmislio režim predsednika Mihaila Sakašvilija zvanog „Miša“, koga pisac vešto opisuje kao „kralja diska“.

„Pošto je odrastao u Sovijetskoj Socijalističkoj Republici Gruziji, i Sakašvili je bio pionir i kao mladić je išao u pionirske kampove na Krimu, ali je žestoko poricao da je to njegovo iskustvo na bilo koji način uticalo na njegove planove. Pošto sam nešto slično jednom ustvrdio u nekoj novinskoj kolumni, on me je u jednom od svojih televizijskih obraćanja nazvao „idiotom“. Ali, kad sam otišao u jedan od kampova i gledao tinejdžere kako u identičnim patriotskim majicama izvode koreografije uz nacionalističke pesme, bilo mi je teško da ne pomislim kako se ideologija možda promenila, ali da su metode ostale slične.“

Uz privlačne opise šarolikih učesnika protesta u istanbulskom parku Gezi i muzike koja ih je pratila, Collin daje i kratku istoriju savremenog turskog popa, koji odslikava i periode kroz koje je prolazilo tursko društvo. Ali jedan lirski opis Istanbula ostao mi je u posebnom sećanju. Nadam se da mu moj prevod na srpski jezik neće puno oduzeti od književne lepote:

„Prelazeći Bosfor u sumorno arabeskno veče, trajekt koji kreće u sumrak klizi kroz ledenu kišu, kraj senovitih kamenih minareta i neonskih znakova koji šapuću nerazumljive poruke s dalekih fasada poslovnih zgrada, glas nekog usamljenog mujezina odjekuje nad purpurnom vodom, usklađen s kliktajima morskih ptica i žalosnom jekom zvona na tramvaju koji patrolira šinama duž obale, dok maglene sirene tankera stenju u oktobarskoj sumaglici...“

Ali nisu vešto oslikani pejzaži glavna odlika Collinovog stila. Njegovo pripovedanje više je dinamično, s vremena na vreme veoma duhovito, ali uvek vrlo zabavno u vrtoglavom putu s kraja na kraj muzičkog sveta. Iskreno se nadam da će ova izuzetno zanimljiva i vredna knjiga biti prevedena na naš(e) jezik(e).

U međuvremenu, možete je pročitati na engleskom, a dostupna je preko Amazona na http://www.amazon.co.uk/Pop-Grenade-Dispatches-Musical-Frontlines-x/dp/1782798315%3FSubscriptionId%3DAKIAIOJGEB6643FVTU7Q%26tag%3Dwwwobookscom-21%26linkCode%3Dxm2%26camp%3D2025%26creative%3D165953%26creativeASIN%3D1782798315 odnosno http://www.amazon.com/Pop-Grenade-Dispatches-Musical-Frontlines/dp/1782798315%3FSubscriptionId%3DAKIAIOJGEB6643FVTU7Q%26tag%3Dwwwobookscom-20%26linkCode%3Dxm2%26camp%3D2025%26creative%3D165953%26creativeASIN%3D1782798315

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.