Pooštrena veterinarska kontrola

Izvor: B92, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pooštrena veterinarska kontrola

Beograd -- Od danas su počele da se primenjuju mere pooštrene kontrole uvoza i tranzita životinja iz Rumunije u Srbiju.

Direktor Uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede Miroslav Marinković izjavio je da je Uprava za veterinu naložila pooštrene kontrole zbog pojave svinjske kuge na farmama u Rumuniji koje se nalaze u blizini granice sa Srbijom.

Prema informacijama kojima raspolaže Marinković, sve svinje koje su boravile na farmama u Rumuniji, gde je otkrivena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svinjska kuga, već su uništene "prema propisima koji se primenjuju u slučaju te bolesti".

"Nema opasnosti da se svinjska kuga iz Rumunije proširi u Srbiju", tvrdi Marinković. "Mere pooštrene kontrole na granici sa Rumunijom su preventivnog karaktera, a sprovode ih zajedno MUP i veterinarska inspekcija", rekao je Marinković.

On navodi da redovna procedura za uvoz životinja u Srbiju podrazumeva dozvole za uvoz i dozvole za karantin, koje izdaje Ministarstvo za poljoprivredu: "Dozvola Ministarstva za uvoz se podrazumeva i kada su u pitanju namirnice životinjskog porekla."

Prema njegovim rečima, sve životinje koje se uvoze moraju prvo u karantin, gde se njihovo zdravstveno stanje prati i upoređuje sa pratećom dokumentacijom izdatom od nadležnih institucija u zemlji porekla.

"Ako je bilo šta sumnjivo, veterinarska inspekcija ima pravo da uzima uzorke, ali i da vrati u zemlju porekla sporne pošiljke životinja. Za namirnice životinjskog porekla ista ovlašćenja ima fito-sanitarna inspekcija", kazao je Marinković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.