Ponuda neprihvatljiva za sindikate

Izvor: B92, 23.Feb.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponuda neprihvatljiva za sindikate

Beograd -- Predstavnici sindikata nezadovoljni su ponudom države da se umesto povećanja plata u javnom sektoru isplati jednokratna pomoć najugroženijima.

Ni najnovija poseta delegacije Međunarodnog monetarnog fonda nije ispunila očekivanja sindikata.

Naime, Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, je gostujući u "Kažiprstu" RTV B92 rekao da je za radnike u Srbiji neprihvatljiva platforma koju im je Ministarstvo finansija ponudilo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Podsetimo, ta ponuda podrazumeva da nema povećanja plata, nego će, ako se povećaju prihodi u državnoj kasi, biti isplaćena jednokratna pomoć najugroženijima.

Takođe, protivrečne izjave premijera Cvetkovića i ministarke Dragutinović još uvek ne daju konačan odgovor na pitanje da li će se "Telekom Srbije" privatizovati ove godine i na šta će se, ukoliko se to desi, potrošiti taj novac.

Sindikati traže, Vlada kaže da nema para – tako otprilike izgleda socijalni dijalog u Srbiji. Nakon što su predstavnici MMF-a spakovali svoje kofere i otišli iz Beograda, vruć krompir, poznatiji kao povećanje plata je ostao na domaćem terenu.

Tako je ministarka finansija izjavila da je jedino moguće isplatiti jednokratnu pomoć zaposlenima i penzionerima sa najnižim primanjima, ali da nema govora o povećanju plata na kojem insistiraju sindikati. To je potvrdio i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Međutim, na ovu ponudu je oštro reagovao Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

"To je neprihvatljivo, mi nismo socijalni slučajevi. To su ljudi koji rade puno radno vreme sa punim učinkom i ovakav princip socijalnih davanja je neprihvatljiv u ovom momentu", poručuje Orbović.

"Uraditi to, a ne povećavati plate godinama je neprihvatljivo. To što su ponudili da će 10 milijardi, ako ih bude, podeliti i onda ćemo svi dobiti po čokoladicu, to je neprihvatljivo", kaže on.

Ista priča svake godine – tako Orbović ocenjuje najnovije mimoilaženje Vlade i sindikata.

Prema njegovim rečima, sindikati su i dalje za socijalni pakt sa Vladom, iako je država ranije od njega odustala.

Predsednik sindikata je dodao i da su sindikalci nezadovoljni zbog toga što nisu konsultovani kad je usvajan budžet.

Ipak, Orbović kaže da će naredni potezi sindikata biti dogovoreni na sastanku sledeće nedelje, ali da su, kako se čini, moguća dva pravca njihovog delovanja.

"Jedan način je da sporazumom i dogovorima rešavamo to pitanje, a da ne dobijamo nikakvu ponudu. Sa druge strane, imamo mogućnost da izađemo i protestujemo", objašnjava on.

"Mi smo spremni na to, i, ako dođe do tih protesta, jasno je da mora da se ide do kraja. To bi značilo da se vlast mora promeniti i da moraju biti raspisani novi izbori", kaže Orbović.

Da se ranije razgovaralo, bilo bi manje dramatično

Da je neko od nadležnih bio spreman u septembru da razgovara sa sindikatima, trenutna situacija bi sigurno bila manje dramatična, smatra Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka, inače i potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Nezadovoljstvo i zaposlenih i poslodavaca je opravdano, kaže Stojiljković i dodaje da je neophodno da se promeni praksa loše saradnje sindikata i Vlade.

Ključne reči su, prema njegovom rečima: štednja i racionalizacija.

"Može se racionalizovati vrh državnog aparata, jer i oni moraju da podnesu žrtve. Srbiji ne treba više od 200 poslanika i maksimalno 20 ministarstva, a činjenica je da se 15 odsto novca za javne nabavke i tendere razdeli kroz koruptivne kanale", podseća Stojiljković.

"Kao što je Vlada spremna da popunjava upitnik i odgovara na pitanja onih koji su dovoljno moćni, treba i mi kao građani i građanske asocijacije da postanemo dovoljno moćni da se sa nama ozbiljno razgovara, kao i da se nikada više ne desi slučaj poput ’Kolubare’", smatra on.

Nije jasno da li se računa na novac od "Telekoma"

Kada je u pitanju već pomenuto povećanje prihoda u državnoj kasi, koje će omogućiti jednokratnu pomoć najugroženijima, nije sigurno da li se tu misli i na prodaju "Telekoma".

Naime, ministarka Dragutinović i predstavnici MMF-a kažu da će se taj novac koristiti za finansiranje budžeta, dok premijer Mirko Cvetković tvrdi da se ova domaća kompanija neće prodavati po svaku cenu, ali i da, kad se to desi, taj novac se neće koristiti za potrošnju.

(FoNet, arhiva)

B92 je pitao urednika "Balkan Maganizna" Slavoljuba Kačarevića kako njemu zvuče ove protivrečne izjave najviših srpskih zvaničnika.

"Nastavljaju se nedoumice oko toga šta se zapravo hoće sa ’Telekomom’. Milsim da to samo potvrđuje jedno opšte uverenje, a to je da je prodaja ’Telekoma’ nepripremljena i da, ukoliko se bude ipak desila, da to neće biti dobro ni sa stanovišta cene, ni sa stanovišta potrošnje tog novca koji će da se dobije, a pogotovo ne sa stanovišta strateških interesa srpskih telekomunikacija", ocenjuje Kačarević.

"Prema onome kako je nama predstavljen budžet za ovu godinu, trebalo bi da postoje prihodi koji će popuniti planirani budžet i bez prodaje ’Telekoma’. Da li je to tačno ili nije moramo pitati one koji su budžet pravili", smatra on.

Zbunjenost javnosti kada je u pitanju privatizacija "Telekoma" podgrejao je i direktor te kompanije Branko Radujko, koji je za sutrašnje izdanje NIN-a, izjavio da je prodaja tog preduzeća komplikovana jer ne zavisi samo od dobrih rezultata kompanije već kupci gledaju i kretanje kursa, potrošačku moć i stanje na finansijskom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.