Izvor: B92, 20.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponuda "Yucana" za "Zastavu"

Beograd -- Direktor kanadske kompanije "Yucan" Stevan Pokrajac je polovinom januara Agenciji za privatizaciju i ministru za privatizaciju u Vladi Srbije Aleksandru Vlahoviću uputio ponudu za ulaganje u automobilsku industriju "Zastava". Pokrajcu, međutim, prema tvrdnjama sindikalaca iz "Zastave", niko nije odgovorio. Kompanija "Nukarko", koja je potpisala pismo o namerama vezanim za "Zastavu", ponudila je firmi "Yucan" deo akcija "Zastave" u zamenu za finansijsku pomoć u budućim ulaganjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je "Yucan" tu ponudu ocenio kao rizičnu.

Stevan Pokrajac, na pitanje zbog čega je delimično posedovanje akcija "Zastave" rizičnije od ulaganja u kupovinu čitave kompanije, kaže: "Kada kontrolišete svoj novac, onda možete da zaposlite najbolje eksperte da sačuvaju vaše investicije. Ako ulažete novac u nekoga ko nije uložio ništa, kako onda možete da kontrolišete njega?", kaže on. Pokrajac ističe da je "Yucan" zainteresovana za "Zastavu" samo zbog plasiranja na svetsko tržište. "Ako oni hoće samo da proizvode za domaće tržište, onda se mi povlačimo istog trenutka. Ja nisam milioner, imam samo investitore koji su položili novčani ulog u korporaciju i mogu da položim garancije gde ja hoću. 'Zastava' je vrlo logičan izbor, jer njihov proizvod može na zapadno tržište. Ako ne može, onda nas ne interesuje", kaže on.

Povodom ponude za ulaganje u "Zastavu" oglasilo se i Ministarstvo srbije za privredu i privatizaciju, koje je u saopštenju navelo da su Ministarstvo i Agencija za privatizaciju putem elektronske pošte od rukovodstva preduzeća "Zastava automobili" dobili dopis korporacije "Yucan" i podatke prosledili finansijskom i pravnom savetniku. "Ako bilo koja firma ima ozbiljne namere u procesu privatizacije u Srbiji, onda se poslovni interes izražava posetom nadležnim institucijama koje sprovode postupak privatizacije i predstavljanje ponude", kaže se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.