FED ponovo podigao kamatne stope

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 08:14

FED ponovo podigao kamatne stope

Američke Federalne rezerve su podigle kamatne stope za četvrtinu procentnog poena, odnosno sa 5 na 5,25 odsto.

Takođe su nagovestile da bi mogle da pauziraju dalje povećanje, i na taj način daju zvaničnicima vremena da procene posledice nedavnih bankrota banaka, sačekaju rešenje političkog zastoja oko gornje granice američkog duga i prate tok inflacije.

Kako navodi Rojters, ovaj potez označava novu fazu upravljanja oporavkom ekonomije nakon pandemije kovida >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 19.

Navodi se da je ovo deseto uzastopno povećanje kamatnog procenta od marta prošle godine.

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel naveo je da ta institucija i dalje smatra inflaciju previsokom i dodao da visoki pritisci na cene i dalje zabrinjavaju centralnu banku.

''Spremni smo da učinimo više sa povećanjem stopa ako je potrebno, zvaničnici na sastanku nisu odlučili da pauziraju povećanje kamatnih stopa, a ono što se dalje bude dešavalo u vezi sa stopama je odluka koju će zvaničnici donositi od sastanka do sastanka'', rekao je Pauel.

Inflacija je trenutno i dalje više nego dvostruko veća od ciljanog nivoa od 2 odsto, podseća Rojters.

U saopštenju Federalnih rezervi se navodi da će, i pored toga što je ekonomski rast i dalje skroman, ''skorašnja dešavanja verovatno rezultirati strožim kreditnim uslovima za domaćinstva i preduzeća i uticati na ekonomsku aktivnost, zapošljavanje i inflaciju".

Dodaje se da se promena odrazila na cene fjučersa kamatnih stopa u SAD, da su američke akcije zadržale skroman rast, dok su prinosi na državne hartije od vrednosti ostali na nižim nivoima.

Pored toga, navodi se da je dolar oslabio u odnosu na valute trgovinskih partnera SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.