Ponovno aktivirani požar na Korčuli lokalizirale zračne snage

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Jul.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovno aktivirani požar na Korčuli lokalizirale zračne snage

KORČULA - Na području Brne na Korčuli u ponedjeljak ujutro ponovno se aktivirao požar koji se velikom brzinom počeo širiti prema kućama, ali je brzom akcijom zračnih snaga lokaliziran.

"Posada protupožarnog zrakoplova AT-802 je tijekom izviđanja priobalja uočila požar na području Brna na Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji je bio u začetku, a velikom brzinom počeo se širiti prema kućama, te je zahvaljujući brzoj akciji posade požar za manje od 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << minuta lokaliziran", priopćilo je Ministarstvo obrane.

Pilot, natporučnik Denis Smajo rekao je je kako je to praktičan primjer uporabe tog zrakoplova koji je bio u izviđanju.

"Požar se širio prema kućama", rekao je Smajo i dodao da su odmah ispustili vodenu bombu i hitno pozvali dva kanadera koji su bili na Pelješcu i koji su došli za sedam minuta te počeli odmah djelovati tako da je širenje požara zaustavljeno, a kuće spašene. "Ovdje je bila ključna dobra procjena i brza reakcija, gašenje je otežano zbog dima i dalekovoda iz kojih je nakon našeg traženja isključena struja pa je suradnja i koordinacija na svim područjima bila iznimna", rekao je Smajo.

Glasnogovornik Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović rekao je da je po prvim saznanjima požar buknuo na predjelu koji je gorio proteklih dana te da je Županijski stožer za zaštitu i spašavanje u pripravnosti.

Osim u Brni, ranije u ponedjeljak gorjelo je ponovno i na Pelješcu. "Na području Stona na brdu iznad osnovne škole buknuo je novi požar, ali je brzom intervencijom vatrogasaca ugašen", rekao je Cvjetinović.

Za općine Orebić, Janjinu i Ston na Pelješcu te općinu Smokvicu na Korčuli dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić proglasio je u ponedjeljak ujutro stanje elementarne nepogode.

U dva požara na Korčuli dosad je izgorjelo više od 850 hektara površine, a na Pelješcu u gotovo šest dana vatrene stihije izgorjelo je više od 3500 hektara.

AT-802 također je na izviđanju uočio požar na području Marčane u Istarskoj županiji te je odmah zatražen još jedan zračni traktor pa se na tom požarištu trenutačno dva takva zrakoplova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.