Ponjavica odumire, ima li joj spasa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2015, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponjavica odumire, ima li joj spasa?

Ponjavica je park prirode koji povezuje Omoljicu i Banatski Brestovac. Stanište je oko stotinu vrsta ptica među kojima je i kolonija zaštićenih čaplji. Ipak, decenijama ovaj park prirode, jedini na teritoriji Pančeva i koji se prostire na 300 hektara, nije čišćen ni čuvan što je dovelo do toga da polako odumire .

Trenutno nema ni upravljača jer Vodoprivredno preduzeće "Tamiš-Dunav", koje je ovaj posao radilo protekle decenije sada to, kako su objasnili, više nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u mogućnosti. Zaljubljenici u Ponjavicu odlučili su da sopstvenim snagama urade nešto kako bi je spasli.

Ponjavica nekada "biser" prirode , danas je obrasla trskom, i zapuštena. Vreme i nebriga ljudi učinili su svoje pa je sada delom i zagađena. Najveći problem je mulj koji je na pojedinim mestima i preko dva metra. Kako bi pokušali da spasu ovaj park prirode, meštani Omoljice i Banatskog Brestovca, odlučili su da uzmu stvar u svoje ruke. Osnovali su udruženje "Naša Ponjavica" sa jedinim ciljem da se spreči dalje propadanje . Iako je Ponjavica pod zaštitom države, u ovom udruženju kažu, da na terenu nikada ništa nije urađeno. Bilo je planova, pokušaja ali konkretnih radova ne i to oni žele da promene.

Ponjavica je dužine 10 km, a zbog lepote i prirodnih odlika pogodna je i za razvoj ribolova, lova i seoskog turizma.

Iz Udruženja" Naša Ponjavica" kažu da im je cilj da postanu Upravitelji nad ovim parkom prirode na taj način I uz pomoć grada smatraju da bi uspeli da obezbede sredstva za revitalizaciju .Inače, Ponjavica je uvrštena u Strategiju razvoja Pančeva do 2020. godine . Za Park prirode pod zaštitom države proglašen je 1995. godine. Bogata je florom i faunom, u koje se ubrajaju i retke vrste.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.