Izvor: Blic, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništen tender za prodaju Zavoda za udžbenike

Agencija za privatizaciju objavila je danas da je poništen tender za prodaju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda.



U obaveštenju na svom sajtu, Agencija je navela da je tender za prodaju 25 odsto kapitala preduzeća poništen na osnovu rešenja Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja koje je doneto 27. novembra.

Tender je, kako se navodi, poništen na osnovu Zakona o privatizaciji i Zakona o opštem upravnom postupku u postupku službenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nadzora nad postupkom tenderske prodaje.

Agencija za privatizaciju objavila je 17. aprila oveg godine tender za prodaju 25 odsto kapitala Zavoda za udžbenike.

Zavod je 100 odsto u državnom vlasništvu, i bilo je predviđeno da se privatizacija obavi u dve faze. Prvo da se na tenderu proda jedna četvrtina kapitala, a zatim u kasnijoj fazi još jedan paket. U planu je bilo i da država zadrži udeo u tom preduzeću.

Međutim, u septembru je, zbog sveokupnog značaja Zavoda za izdavačku delatnost u Srbiji, pokrenuta procedura izuzimanja tog javnog preduzeća iz privatizacije.

Inicijativu je pokrenulo Ministarstvo ekonomije, a objašnjeno je da u slučaju da se tender poništi, preduzeće ostaje u državnom vlasništvu.

Od imovine, Zavod poseduje 19.000 kvadratnih metara zemljišta i objekte površine oko 17.000 kvadrata. Zapošljava 295 radnika, prošle godine imalo je profit 4,9 miliona evra, dok su prihodi od prodaje iznosili 15,3 miliona.

Zavod ima dominatnu tržišnu poziciju u Srbiji kada je reč o udžbenicima i nastavnim sredstvima. Tržište se procenjuje na više od 50 miliona evra, uz mogućnost za zaradu više od četiri miliona evra godišnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.