Pomoć za samozapošljavanje

Izvor: Politika, 25.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za samozapošljavanje

Jednokratno 130.000 dinara za osnivanje privrednog društva ili radnje. – Subvencije i poslodavcima za otvaranje do 50 novih radnih mesta

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) objavila je danas ovogodišnji Javni poziv za dodelu jednokratne pomoći u visini od 130.000 dinara za samozapošljavanje nezaposlenih lica koja nameravaju da osnuju privredno društvo, radnju ili započnu drugi oblik preduzetništva.

Ukoliko se udruži više nezaposlenih lica, osim za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osnivanje zadruge, svaki pojedinačno podnosi zahtev i ostvaruje pravo na subvenciju za samozapošljavanje.

Subvencija se odobrava licu prijavljenom na evidenciji nezaposlenih i da je završilo instruktivnu obuku za samozapošljavanje prema planu i programu obuke NSZ ili druge odgovarajuće organizacije.

Samozapošljavanjem se ne može smatrati registracija individualnog poljoprivrednog gazdinstva, zadruge, otpočinjanje delatnosti u oblasti trgovine, igara na sreću, saobraćaja, taksi usluga i menjačnica. Takođe, sredstva se ne mogu dobiti za ranije osnovana privredna društva koja su promenila osnivača ako je podnosilac zahteva do sada već ostvario pravo na novčanu naknadu ili ukoliko je lice strani državljanin.

Dokumentacija neophodna za podnošenje zahteva mora da sadrži biznis plan, izvod iz evidencije nezaposlenih lica, a korisni svakako mogu biti i drugi dokazi relevantni za odlučivanje.

U roku od 60 dana direktor filijale NSZ i podnosilac zahteva zaključuju ugovor, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Dodatna podrška za samozapošljavanje može se ostvariti i preko projekta „Otpremninom do posla”. Na ovaj vid sredstava imaju pravo viškovi radnika kojima je prestao radni odnos, oni koji su usled stečaja došli do sredstava pogodnih za otpočinjanje novog posla te su u mogućnosti da celu otpremninu ili njen deo (ne manji od 80.000 dinara) ulože u novi posao i ostvare dodatne subvencije.

NSZ je danas takođe objavila i Javni poziv za dodelu subvencija i poslodavcima koji u svom preduzeću žele da otvore do 50 novih radnih mesta. Visina ovogodišnjih subvencija zavisi od razvijenosti opštine u kojoj se lica zapošljavaju. Novčana pomoć od 160.000 dinara planirana je za najnerazvijenije opštine, 130.000 za nerazvijene i 80.000 za ostale opštine.

Iznos subvencije uvećava se za 40.000 dinara ukoliko poslodavac zaposli lice koje pripada jednoj od rizičnih kategorija (lica sa invaliditetom, Romi, lica starija od 50 godina i deca bez roditeljskog staranja – štićenici domova za nezbrinutu decu i iz hraniteljskih porodica, starija od 18 godina).

Korisnik sredstava ima obavezu da opremi određen broj novih radnih mesta, zasnuje radni odnos i zaključi ugovor o radu sa nezaposlenim licem ili licem koje je proglašeno viškom kod drugog poslodavca na neodređeno sa punim radnim vremenom (u trajanju od najmanje 24 meseca). Potrebno je takođe dostaviti dokaze i o namenskoj upotrebi sredstava u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora i o redovnoj isplati zarada, doprinosa i socijalnog osiguranja.

Iznos subvencije uvećan utvrđenom kamatom poslodavac vraća ako nije u mogućnosti da namenski iskoristi sredstva ili ako ih (is)koristi nenamenski.

S. Bogdanović

[objavljeno: 26/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.