Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za poljoprivredna domaćinstva

Beograd -- Poljoprivredna domaćinstva koja nisu konkurentna na tržištu, dobila od države 1,85 milijardi dinara bespovratne pomoći.

Od juna ove godine, kada je država počela da pomaže domaćim proizvođačima, na račune skoro 87.000 staračkih i nekomercijalnih domaćinstava uplaćeno je skoro 3,5 milijarde dinara. Tako je svakom od članova tih domaćinstava pripalo oko 40.000 dinara.

Resorni ministar poljoprivrede Goran Živkov rekao je da je ove godine zabeležena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i najbolja poljoprivredna sezona u poslednjih 10 godina. Ove godine, zabeležen je rekordan zasad pšenice, soje i kukuruza, tako da će se i izvoz povećati i do 27 posto. Inače, kako je objasnio ministar Živkov, ubuduće će biti promenjena pravila aukcija za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Do sada su pojedine privatne firme, zbog visokih nadoknada koje su ponudile, lakše dolazile do zemlje od malih proizvođača.

"Sada od njih se uzima zemljište i daje se porodičnim gazdinstvima. Gore biti ne može jer sada upravo te kompanije koriste državne kompanije i ne plaćaju ništa za njihovo korišćenje, sada se zemljište daje prvenstveno porodičnim gazdinstvima."

Ministarstvo je najavilo da će na predstojećim aukcijama biti ograničen broj hektara koji mogu da se uzmu u zakup i da će se odrediti i broj nadmetanja na kojima zainteresovani mogu da učestvuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.