Pomoć za pokretanje posla – šansa za sve sa dobrom idejom

Izvor: RTS, 21.Nov.2016, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za pokretanje posla – šansa za sve sa dobrom idejom

Posle obuke kako da posluju i kako da naprave poslovne planove, 116 početnika u poslu dobilo je ugovore o bespovratnoj finansijskoj podršci, vredne ukupno 90 miliona dinara. Program je deo projekta "Godina preduzetništva", a realizuje ga Razvojna agencija Srbije. Pomoć za pokretanje privatnog posla dobili su i doktori nauka, i slikari, dizajneri, profesori, bivši bankari.
Različitih su godina i obrazovanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zajedničko im je da imaju ideju kako da zarade i hrabrost da rizikuju, ulože sve što imaju i na primer posle doktorata u Nemačkoj vrate se u rodni Leskovac da proizvode sredstva za čišćenje i pranje.

"Po profesiji sam biohemičar, biomedicinski tehničar, završio studije u Beogradu, doktorirao u Nemačkoj. Nakon nekoliko godina rada tamo na institutu i fakultetu odlučio sam da se okušam ovde, da vidim da li kontakti i znanje koje sam stekao tamo imaju korist ovde i da li to mogu da primenim i uspem", rekao je Vladimir Prokopović iz Leskovca.
On je jedan od 116 budućih privatnika kojima je država preko Razvojne agencije bespovratno dala do 50 odsto novca za opremu. Nešto manje od milion dobili su brat i sestra, slikar i dizajnerka, za proizvodnju suplementa - dodatka ishrani.
"Da bismo uopšte dobili bilo kakav novac morali smo da uradimo zahtevne biznis planove i ozbiljan budžet. Nije bilo naivno, bilo je zahtevno. Ta sredstva su u vrednosti 940.000 i namenjena su za naša osnovna sredstva da bismo mogli da radimo i imamo sertifikaciju", kaže Zorica Zarić iz Beograda.
Milion dinara od države dobiće i profesor menadžmenta koji je odlučio da se s fakulteta vrati u preduzetničke vode.
"Ovo je odlična šansa za nas koji se vraćamo u posao ili za one koji počinju svoj prvi posao. Ja sam u privredi dosta godina, ovo je prvi put da država nešto daje. Dobro je i za mlade i za starije, da krenemo, neće da bude dovoljno da uspemo, mnogo toga nas očekuje, mnogi ispiti. Posao i tržište će da pokažu koliko smo sposobni da opstanemo", rekao je prof. dr Goran Jovanić.
Bankari nisu radi da rizikuju i daju kredite početnicima u poslu, ali neki od njih su odlučili da bankarstvo zamene porodičnom firmom za preradu voća i povrća.
"Zato što želimo da pravimo zdravu hranu, da proizvodimo stvari koje volimo. Na kraju ćemo i više zaraditi. Verujem", kaže bivši bankar Srđan Uzelac.
Direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić ističe da je interes da postoji što veći broj malih porodičnih preduzeća, na kojima je, kaže, zasnovana i cela Evropska unija.
"Niko nije mogao da dobije ugovor ili da prođe klasifikaciju za dobijanje sredstava ukoliko nije prošao edukaciju, i nakon ovoga ćemo im pomagati da u prvoj godini rada ne naprave greške", objasnio je Sertić.
Bivši ministar privrede a sada direktor Razvojene agencije kaže da početnici u poslu stručnu i finansijsku podršku dobijaju i preko Fonda za razvoj, a da je do sada u "Godini preduzetništva" 7.000 preduzetničkih inicijativa dobilo neku vrstu državne pomoći.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.