Pomoć za organsku poljoprivredu

Izvor: RTS, 22.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za organsku poljoprivredu

Vlada Srbije trebalo bi da usvoji uredbu o subvencionisanju organske poljoprivredne proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbediće 30 miliona dinara, dok će ostatak sredstava biti obezbeđen od nevladinih organizacija i stranih donacija.

U narednih mesec dana Vlada Srbije bi trebalo da usvoji uredbu o subvencionisanju organske poljoprivredne proizvodnje za koju će ove godine biti izdvojeno deset puta više sredstava nego lane, najavio je ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin.

Prošle godine, organska proizvodnja je finansirana sa pet miliona dinara, podsetio je Dragin i dodao da će ove godine za tu namenu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbediti 30 miliona dinara, dok će ostatak sredstava biti obezbeđen od nevladinih organizacija i stranih donacija.

"Ove godine smo povećali sredstva za organsku proizvodnju desetak puta i to je načina da Srbija proizvede dobru hranu za svoje građane ali i da dobro zaradi", rekao je Dragin i dodao da je organsko voće i povrće u inostranstvu dva do tri puta skuplje od standardnih proizvoda.

Ministar je podsetio da Srbija ima oko 600.000 hektara pogodnih za organsku poljoprivrednu proizvodnju, a kao dobar primer naveo je opštinu Valjevo koja će za tu vrstu proizvodnje ove godine izdvojiti oko 100.000 kvadratnih kilometara.

Dragin je istakao da je važno da se uspostavi sistem javnih skladišta koji bi omogućio da se lakše i bez nakupaca koji uzimaju veliki deo zarade, organski proizvodi izvoze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.