Pomoć potrebna zbog deficita

Izvor: B92, Beta, 15.Mar.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć potrebna zbog deficita

Slobodan Milosavljević (FoNet, arhiv)

Beograd -- Ministar trgovine Slobodan Milosavljević ocenio je da je Srbiji od Međunarodnog monetarnog fonda potrebna pozajmica između 1,5 i dve milijarde evra.

"Makroekonomski gledano, nama je potrebna pomoć da bismo pokrili ovogodišnji deficit budžeta koji će, kako stvari stoje, biti veći od projektovanog", kazao je Milosavljević dan uoči početka pregovora Srbije i MMF-a o novom aranžmanu.

"Nama je potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 1,5 do dve milijarde da bismo bez većih turbulencija prošli kroz ovu tešku godinu", rekao je Milosavljević novinarima prilikom posete trgovinskom centru Tempo povodom Dana potrošača.

Ministar trgovine je ocenio da je finansijska situacija u Srbiji bolja nego u velikom broju zemalja u jugoistočnoj Evropi.

Vlada Srbije je u petak utvrdila platformu za te pregovore, na sastanku kojem je, pored ekonomskog tima Vlade, prisustvovao i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Nije precizirano koji iznos kredita će Srbija tražiti od MMF-a na osnovu novog aranžmana, ali se očekuje da ta pozajmica neće biti manja od dve milijarde evra.

Ako Misija MMF-a sa Vladom Srbije postigne dogovor o novom aranžmanu, njime će biti zamenjen postojeći aranžman Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, koji je vredan 402,5 miliona evra i na osnovu kojeg Srbija nije povlačila novac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.