Pomoć najugroženijim penzionerima

Izvor: Politika, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć najugroženijim penzionerima

Predlog resornog ministarstva je da im se dodeli po 3.000 dinara. - Neizvesna nova formula za obračun penzija

Ministarstvo rada učiniće sve da izmenom Zakona o penzijama prinadležnosti u Srbiji prestanu da i dalje padaju, ali kako će se one ubuduće obračunavati i u kom postotku će se usklađivati s rastom zarada a koliko s troškovima života teško je sada reći, izjavio je juče Rasim Ljajić, resorni ministar, tokom posete Savezu penzionera Srbije.
- Da li će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << penzije ubuduće usklađivati po švajcarskoj formuli, ili nekoj drugoj, zavisiće od ekonomskih mogućnosti države i stanja u budžetu. Ali, do neke promene mora doći, budući da trenutno čak 400.000 penzionera prima manje od 8.000 dinara, a penzije su već u ovom času pale na oko 53 odsto prosečne plate - naglasio je Ljajić.

On je dodao da je pitanje indeksacija jedno od prioritetnih, ali ne i jedinih, i da se mora ići na sistemsku reformu penzijskog sistema. Kako bi se pomoglo socijalno najugroženijim penzionerima, njih oko 400.000 uskoro će dobiti i jednokratnu novčanu pomoć.

- Iako je zasad teško reći koliko će ona tačno biti, jer i to zavisi od stanja u državnoj kasi, načelni predlog resornog ministarstva je da im se uruči po 3.000 dinara - najavio je ministar rada.

Prema njegovim rečima, sa predstavnicima Saveza penzionera Srbije juče je dogovoreno i da se što pre napravi socijalna karta najugroženijih kojima bi država dugoročno pomogla. S tim što se mora voditi računa da to zaista budu penzionerska domaćinstva kojima je penzijski ček jedini prihod od kog žive.

Ljajić juče nije mogao ni da precizira dinamiku izmene postojećeg zakona, ali je najavio formiranje radne grupe za izradu ovog zakona u kojoj učestvuju i penzioneri. On je najavio da će se u sklopu reforme penzijskog sistema razmatrati i pitanje imovine Fonda PIO čime bi se u velikoj meri povećao priliv sredstava.

Jovan Krkobabić, predsednik Saveza penzionera Srbije, podsetio je da penzije ne mogu biti socijalna kategorija, jer su one unapred zarađena i ostvarena prava pojedinca. Država zato mora da shvati da penzionerima ne poklanja ništa, već im oduzima i ono što su zaradili dok su radili.

- Nedopustivo je da pojedinci u državi mesečno zarađuju 1,3 miliona dinara, a da čak 400.000 penzionera prima manje od 100 evra mesečno. Zbog toga se nećemo zadovoljiti ni švajcarskom ni američkom formulom za obračun penzija, već one moraju pratiti zarade - kategoričan je Krkobabić.

Postojećim načinom obračuna penzija i retroaktivnom primenom zakona država je do sada na penzionerima, naglasio je, "uštedela" oko 185 milijardi dinara zbog čega će predstavnici penzionera zatražiti da se penzijski ček ubuduće usklađuje 70 odsto s rastom zarada, jer jedino tako one neće biti socijalna kategorija.

Takvo usklađivanje, pokazala je računica Saveza penzionera Srbije, ne bi trebalo da bude veliko opterećenje za budžet: to bi značilo da umesto 14.700, kolika je danas prosečna penzija, ona ubuduće iznosi između 17.000 do 18.000 dinara.

Upitan da prokomentariše koliko MMF i Svetska banka diktiraju tempo promena postojećeg penzijskog zakona, ministar rada je rekao da svakako iznose svoj stav, ali da će konačnu odluku o tome doneti Vlada Srbije. On je izrazio i rezervu prema projektu konsolidacije tri fonda u jedan koji bi postojećim zakonom trebalo da se spoje naredne godine, napomenuvši da je to projekat prethodne vlade za koji je dobijena pomoć Svetske banke od oko 25 miliona evra.

- Odmah sam iskazao rezervu prema tom projektu, tim pre što je nelogično da Srbija dobije bespovratnu novčanu pomoć iz inostranstva, a onda njihovi eksperti dođu ovde da izrađuju te projekte za stotine hiljada dolara, kao da Srbija nema svoj kadar koji bi to takođe dobro uradio - zaključio je ministar Ljajić.



J. Petrović

[objavljeno: 17.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.