Poljska od petka obnavlja tranzit ukrajinskih žitarica preko svoje teritorije

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 13:08

Poljska od petka obnavlja tranzit ukrajinskih žitarica preko svoje teritorije

Poljska je prihvatila da se od petka obnovi tranzit ukrajinskih žitarica preko poljske teritorije, izjavio je danas poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.

On je naglasio da će tranziti biti zapečaćeni i nadzirani.

Oglasio se i poljski ministar razvoja Valdemar Buda, poručivši da zabrana na uvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda u Poljsku ostaje na snazi, prenosi Rojters.

Nakon što su Poljska, Mađarska i Slovačka obelodanile da zabranjuju uvoz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinskih žitarica, a sličnu odluku razmatra i Bugarska, Brisel se našao pod pritiskom da razradi set mera koji bi se primenjivao u celoj Evropskoj uniji.

Poljoprivrednici u EU su nezadovoljni jer im je uvoz jeftinih žitarica iz Ukrajine, koja je zbog sukoba sa Rusijom suočena sa otežanim izvozom svojih poljoprivrednih proizvoda crnomorskom rutom, oborio cene i smanjio prodaju.

U Poljskoj je ovo pitanje otvorilo problem za vladajuću nacionalističku stranku Pravo i pravda (PiS) koja se u izbornoj godini u velikoj meri oslanja na glasače iz ruralnih područja.

"Uspeli smo da osmislimo mehanizme koji će obezbediti da ni tona žita ne ostane u Poljskoj", rekao je Telus u razgovoru sa novinarima.

Oglasila se danas i prva potpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko izrazivši uverenje da će ukrajinski izvoznici poštovati uslove ugovora o tranzitu žitarica sa Poljskom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegama u Varšavi Sviridenkova je rekla da je ukrajinska vlada razumela zabrinutost poljskih i ukrajinskih poljoprivrednika i da je "posvećena rešavanju tog pitanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.