
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2020, 13:39
Poljoprivrednici se nadaju da će i dalje rasti cena repe
Svake godine u Crepaji su velike površine pod šećernom repom. Blizina šećerane u Kovačici i isplativost razlozi su što su mnoga domaćinstva u ovom Južnobanatskom selu odlučila da uzgajaju upravo ovu poljoprivrednu kulturu.
Porodica Dragana Andrejevića pre tri godine nastavila je proizvodnju šećerne repe posle pauze od jedne decenije. Počeli su na 5 hektara, a sada su udvostručili površine. Ove godine očekuju dobar prinos i solidnu digestiju.
"Očekujem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će digestija najmanje biti u JUS kvalitetu znači 16%. Od početka godine smo imali dobre uslove, ,njive su spremne, po analizama imamo sve elemente u maksimimu tako da se nadam prinosu preko 8 vagona po hektaru bruto repe. E sada, videćemo dalje kako će nas vreme poslužiti ovih mesec i po - dva dana da li će nas poslužiti da dobijemo taj ekstra kvalitet", kaže Dragan Andrejević.
Repa je za sada u odličnom stanju, a uskoro predstoji treći tretman prskanja protiv bolesti. Ratari očekuju da ona uđe zdrava u kampanju.
"Imali smo padavine kao da je radio zalivni sistem. U svakom trenutku je bilo dovoljno vlage, a bilo je i par dana onih velikih temperatura sa toplim vetrom. Pošto joj je koren u zemlji repi to nije puno smetalo za razliku od kukuruza i suncokreta. Odlično za sada izgleda i nema zaraženih listova", kaže Dragan Jovanov, poljoprivrednik iz Crepaje.
Za razliku od prethodnih godina kada je u crepajačkom ataru šećernom repom zasejano više od 2 hiljade i 300 hektara, sada je na površini od 1.700 hektara.
"Prošle godine je počeo trend smanjenja površina iz dva razloga. Prvi je zbog plodoreda, a drugi je problem što je bilo velike nečistoće i male digestije, smanjio se naš očekivani prihod i maltene smo se izjednačili sa proizvodnjom kukuruza koji je kultura gde mnogo manje treba rada i ulaganja. E sad, opet smo dobili neku cenu od 35 evrocenti koja je sasvim solidna i prihvatljiva", dodaje Dragan Jovanov iz Crepaje.
Poljoprivrednici se nadaju da će i dalje rasti cena repe zbog porasta vrednosti šećera na svetskom tržištu što stvara prostor za povećanje otkupne cene. Crepajci neće žuriti sa vađenjem šećerne repe i planiraju taj posao tek u oktobru što nije kasno kažu jer period sazrevanja repe može trajati i do kraja novembra.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...