Izvor: RTS, 19.Sep.2021, 22:27

Poljoprivrednici na sajmu u Novom Sadu ukazali na najčešće probleme u godini suše

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, privukao je veliki broj posetilaca iz zemlje i sveta - da upoznaju novu mehanizaciju i tehnologiju poljoprivredne proizvodnje. Osim znanja, proizvođači su sajamski prostor iskoristili da ukažu na probleme s kojima se suočavaju u godini suše a koji se, pre svega, pokazuju na tržištu mleka i mesa.
Država je, da bi pomogla mlekarima, nedavno povećala premiju za mleko sa sedam na 10 dinara za litar mleka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Svako ko ima bar tri krave, može da dobije premiju za mleko", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Ipak, to ne rešava problem, kažu proizvođači, jer su cene stočne hrane visoke, a otkupna cena mleka i dalje niska.
"Mi u centralnoj Srbiji imamo dnevno gašenje barem po jednog dobrog zapata, dobre farme krava, to sve odlazi, na žalost, na klanje, a u to je mnogo uloženo. A jednog dana, dovešćemo hranidbenu sposobnost stanovništva u opasnost, jer ćemo pored mleka koje sada imamo i koje je stvarno ekstra kvaliteta, morati da uvozimo ko zna šta", kazao je Vladimir Rajković, proizvođač mleka iz Svilajnca.
Upućeni ukazuju na nekorektne tržišne uslove, odnosno veliki raskorak između otkupne i prodajne cene prehrambenih proizvoda.
"To je zbog jednog bahatog odnosa klaničara, koji svoju smanjenu prodaju žele da nadoknade povećanjem cena. I drugo, imamo nekorektno ponašanje mlekara koje imaju posrednike u otkupu, a koji u posrednoj ceni plaćaju više nego farmerima, da bi ove ljude držali na niskoj ceni, to je krajnje nekorektno, i to je stvar za inspekcije i državne organe", naveo je Čedomir Keco iz udruženja "Agroprofit".
Keco kaže da problem povećava uvoz svinjskog mesa, ali ministar poljoprivrede kaže da uvoza nema.
"Uopšte uvoza nema svinjskog mesa, zadnjih nekoliko meseci, uopšte, bune se klaničara zato što nema uvoza. Znate kolika je cena svinjskog mesa u Evropskoj uniji, 1,2 evra, to 145-150 dinara, pa šta vi mislite, da ima uvoza, da bi cene bile ovakve u Srbiji", naglasio je Nedimović.
Iako je rod žitarica, usled suše, manji nego prethodnih godina, rast cena, pojašnjava, diktira pandemija.
"Jesu cene hrane po izveštajima Svetke organizacije za hranu, skočile u čitavom svetu kao posledica kovida, za nekih 13 do 14 odsto, ali ljudi, Srbija je agrarna zemlja, zemlja koja proizvod hranu, pa nama skače izvoz, nama skaču svi bilansi vezano za poljoprivredu u pogledu izvoza", dodao je Nedimović.
Ministar poljoprivrede je naveo da će 15. oktobra početi isplata premija za mleko za treći kvartal, a najavljuje i nove mere kako bi se smanjili troškovi proizvodnje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NIS na Međunarodnom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Izvor: Blic, 20.Sep.2021, 09:59

Kompanija NIS upoznaće posetioce ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu sa benefitima koje nudi NIS Agro program, kao i sa bogatim spektrom proizvoda i usluga koje su dostupne potrošačima prilikom kupovine derivata na benzinskim stanicama NIS-a. Ovogodišnji Međunarodni sajam...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.