Poljoprivreda na kredit

Izvor: RTS, 27.Sep.2010, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivreda na kredit

Vraćanje poljoprivrednih kredita, za nabavku mehanizacije, sve je teže pa je doneta uredba o reprogramiranju dugoročnih kredita. Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo dve milijarde dinara za povoljnije kreditiranje ove i sledeće godine, pa će kamata ostati nepromenjena.

Uprkos rastu vrednosti evra ove godine povećano je interesovanje zemljoradnika za kratkoročne i dugoročne kredite, pre svega zbog niže kamatne stope.

Od početka godine osam banka odobrilo je 7.600 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kredita u vrednosti skoro 50 miliona evra. Poljoprivrednici najčešće kupuju mehanizaciju na kredit, međutim kredit nije lako vrati, jer se on obračunava u evrima, a vrednost poljoprivrednih proizvoda pada.

Dušan Šibul iz Kikinde kupio je prošle godine na kredit kombajn "Klas" za 106.000 evra, godišnja rata iznosi 13.000 evra u narednih pet godina.

"Ne znam kako ću vratiti kredit, ove godine bila je kiša, a ja sam se malo zaleteo imam povraćaj PDV-a, prvu ratu ću vratiti. To je nova mašina valjda će mi se isplatiti", objašnjava Šibula.

Da bi pomogli zemljoradnicima koji su zbog loše godine, Vlada je na predlog Ministarstva poljoprivrede 30. juna donela Uredbu kojom bi banke trebalo da reprogramiraju dugoročne kredite koje su zemljoradnici uzeli pre nekoliko godina.

Postavlja se pitanje kako pomoći onima koji ne mogu da ispune kreditne obaveze.

"Ta rešenja mogu biti u reprogramu kredita do umetanja grejs perioda da se u određenom periodu oslobode plaća mesečne ili kvadratalne obaveze, do refinansiranja kredita novim dugoročnim kreditom", rekao je Vojislav Ignjatov "Prokredit banka" Beograd.

"Prokredit banka" ove godine odobrila je poljoprivrednicima 954 dugoročna kredita u vrednosti skoro 20 miliona evra što je, kako kažu, 75 odsto od ukupnog broja tih kredita koje su isplatile banke u zemlji.

Ministarstvo poljoprivrede iz agrarnog budžeta izdvojilo je dve milijarde dinara za povoljnije kreditiranje seljaka ove i sledeće godine, pa će godišnja kamata za kratkoročne i dugoročne kredite ostati nepromenjena, samo pet odsto.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poljoprivreda na kredit

Izvor: Krediti.rs, 28.Sep.2010, 11:38

Vraćanje poljoprivrednih kredita, za nabavku mehanizacije, sve je teže pa je doneta uredba o reprogramiranju dugoročnih kredita.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.