Izvor: B92, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivreda: Mali i veliki

Novi Sad -- Individualni poljoprivrednici na licitacijama teško mogu da pariraju vlasnicima velikih poseda.

Individualni poljoprivrednici teško mogu konkurisati velikim firmama i vlasnicima ogromnih poseda na licitacijama za zakup državnog zemljišta. Individualnim zemljoradnicima ostaju uglavnom male parcele, što je daleko od onog što su zemljoradnici očekivali.

Cene na licitacijama su se kretale od oko 8.000 do oko 50.000 dinara po hektaru. Pošto su se na licitacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalazile velike parcele, od nekoliko desetina, pa i stotinak hektara, jasno je da individualci, bez zaduživanja, teško mogu pratiti licitaciju kada cena hektara pređe 20-ak hiljada dinara.

Tokom rasprave o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu bilo je predloga da zemlja prvo bude ponuđena individualnim proizvođačima, pa tek onda preduzećima, ali to nije ušlo u konačan tekst zakona.

Sem toga, zamerka na Zakon je i to što praktično svako može da zakupi zemlju, smatraju neki analitičari, a ne samo individualni proizvođači koji žele da formiraju isplativo komercijalno gazdinstvo.

Dragomir Keco iz magazina Poljoprivrednik kaže da su svi nesporazumi na koje se sada nailazi u stvari najava još većeg haosa ako država ne uvaži stanje u agraru i ne oseti šta znači stvaranje komercijalnog porodičnog gazdinstva. Država nije osetila refleks na tom polju, pa onda caruju oni koji već imaju stečene pozicije", kaže on.

Malo je verovatno da će u skorije vreme biti značajnijih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, prvenstveno zbog skorih izbora, a neizvesno je i da li će republička vlast, konstituisana posle izbora, moći nešto značajnije da učini pošto se do tada mogu održati nove licitacije, na kojima individualn poljoprivrednici, kao i do sada, neće imati mnogo šansi da zakupe zemlju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.