Izvor: B92, 30.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika (ne)utiče na investicije

Beograd -- U Srbiji je klima za ulaganja povoljna, a glavna prepreka je pravna nesigurnost, ocena je stranih investitotora.

Prema oceni učesnika konferencije o stranim ulaganjima, dnevnopolitički problemi utiču na odluku investitora, ali nemaju presudnu ulogu.

Horst Ebhard. iz advokatske kancelarije Wolf Theis tvrdi da je ipak bez obzira na sve uloga zakona presudna. "Za investitore bezbednost garantuje adekvatan zakonodavni okvir - efikasniji sudovi, manje administracije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uknjižena imovina - a to je nešto što još uvek predstavlja problem u Srbiji. Investitori uglavmom hoće da ulože dosta novca, i zbog toga žele sigurnu situaciju koja neće dovesti u pitanje njihove investicije", rekao je Horst Edhard.

U prilog tvrdnji da su stavovi investitora iznenađujuće optimistični kada je reč o investicionoj klimi u Srbiji, idu i izjave koje se odnose na aferu oko prodaje akcija "Knjaza Miloša". Dok naši analitičari smatraju da bi ta afera mogla da bude loš signal stranim investorima, organizator skupa, regionalni direktor "Ekonomist Intelligence Unit" Lazar Kekić nije toliki pesimista: "Nisu investitori potpuno neosetljivi, bilo bi porešno reći tako nešto. Ali, većina direktnih investitora gleda dugoročno i na neki način oni su donekle diskontovali te rizike samim svojim prisustvom, interesovanjem. To, međutim, ne znači da nisu osetljivi na politički rizik, ali ne treba ni precenjivati uticaj dnevnopolitičkih zbivanja", rekao je Kekić.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus investitorima je poručio da ne treba da budu zabrinuti jer će se započete reforme nastaviti i poboljšati uslovi za ulaganja. Optimizmu učesnika jedino protivreči ocena Laze Kekića, da planirani privredni rast od 4,5 odsto nije održiv, a da će uz nižu stopu rasta Srbiji biti potrebno još 20 godina da dostigne nivo razvoja iz 1989.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.