Politika koči naše investicije u regionu

Izvor: Blic, 27.Nov.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika koči naše investicije u regionu

Hrvatska, Makedonija i Slovenija su od srpskih privrednika označene kao najzatvorenija tržišta za srpske investicije. Tu tezu potvrdio je i primer “Delte” koja je još 2006. potpisala ugovor o gradnji šoping mola vrednog 60 miliona evra u Skoplju, a koji je nova makedonska vlada jednostrano raskinula.

Zoran Drakulić, vlasnik preduzeća "Ist point”, kaže za "Blic” da su ulaganja u Hrvatsku naročito bila problematična, i da je izjava Ive Josipovića, predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hrvatske, o tome da je srpski kapital dobrodošao pozitivan pomak, ali da treba da prođe vreme da se stvari zaista promene.

U "Delti” kažu da njihov slučaj o gradnji šoping mola i dalje tapka u mestu i da se ne vidi nikakav pomak.

- Mi smo još 2006. potpisali ugovor o gradnji šoping mola i još nekih investicija čija bi ukupna vrednost bila oko 110 miliona evra. Onda su došli izbori i nova vlada, koja je bila ljuta na nas jer smo razgovarali sa njihovim prethodnicima i zato su jednostrano raskinuli ugovor o investiciji. Mi smo se žalili našoj vladi, ali do današnjeg dana nismo dobili odgovor. Imali smo problema sa ulaganjima u Sloveniji i Hrvatskoj, ali smo sa druge strane veoma dobro primljeni u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini - kaže za "Blic” Dejan Racić, generalni direktor "Delta ril estejta”.

On napominje da je "Delta” po potpisivanju ugovora u Makedoniji uredno platila zemljište u vrednosti od pet miliona denara, što trenutno iznosi 80.000 evra.

Zoran Drakulić kaže da problemi naših investitora zavise od države do države i da su bili najprisutniji u Hrvatskoj.

- To je bilo naročito upadljivo ako se zna da smo mi otvorili tržište za hrvatski kapital. Josipovićeva izjava neće odmah rešiti sve probleme, ali je ohrabrujuća u svakom slučaju. Mislim, ipak da neki uniformisani problemi političke prirode ne postoje i ako ste veliki i ozbiljan privrednik, naći ćete put da realizujete svoju investiciju - kaže za "Blic” Drakulić.

Privredna komora Srbije je pre Biznis foruma u Zagrebu isticala da problemi među srpskim i hrvatskim privrednicima moraju da se reše na viskom državnom nivou.

- Lično sam čuo da su pored Hrvatske postojali i politički problemi sa ulaganjem u Sloveniju i Makedoniju. Takođe, prisutni su i brojni administrativni problemi i razne necarinske barijere. Tačnije, radi se o tome što nama prebacuju da smo manje od njih usaglasili državne standarde sa standardima EU - kaže za "Blic” Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije.

Ukupna ulaganja hrvatskih preduzeća u Srbiju iznose oko 500 miliona evra, a u obrnutom smeru je otišlo 25 puta manje i to na račun jedne jedine investicije "Svislajon Takova”, koji je kupio jedno preduzeće iz Siska.

- Politika je jedini problem za srpske investitore i to ne samo za područje Hrvatske već za ceo region - bio je kratak Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije "Svislajon Takovo”.

Srpske investicije u regionu

Zemlja Investicije u Srbiju Investicije iz Srbije

Slovenija 1,5 milijardi 46 miliona

BiH više od 100 miliona više od 800 miliona

Hrvatska više od 500 miliona 20 miliona

Crna Gora / više od 200 miliona

Makedonija 600.000 30 miliona

Izvor: Privredna komora Srbije; iznosi su u evrima

Prevelika očekivanja

Nemanja Popov, direktor "Centroproizvoda”, veruje da je u ovom slučaju greška "u nama”. "Naše su firme suviše fokusirane na domaće tržište i očekivanja su nam prevelika i svode se na slogan - mala investicija, velika zarada. Na drugim tržištima takve se prilike ne dobijaju lako, potrebno je vreme da se izgradi pozicija. Ne možemo očekivati brzu zaradu od 30 do 40 odsto. Pa pogledajte 'Agrokor’ čija 'Idea’ godišnje u Srbiji gubi desetine miliona, ali oni to ne deklarišu kao neuspeh jer dugoročno žele da ostanu na ovom tržištu”, kaže Popov.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.