Izvor: B92, 17.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička kriza i investicije

Beograd -- Ekonomisti svakodnevno upozoravaju političare da će svojim neozbiljnim ponašanjem rasterati i ono malo stranih investitora, koji su uložili ili su nameravali da ulažu u našu zemlju. Strani investitori kažu da još ne razmišljaju da rasprodaju kupljeno, ali samo ukoliko im nova vlada garantuje bolje uslove za rad od odlazeće garniture. Ruska naftna kompanija "Lukoil" sredinom prošle godine kupila je "Beopetrol", a time i petinu domaćeg tržišta naftnih derivata. U "Lukoilu" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu da su u investicioni rizik ukalkulisali i činjenicu da smo politički trusno područje. Ali, ipak od nove vlade očekuju da omogući da im od litre prodatog benzina ostane više novca. "Tri dinara po litri je marža koja ne postoji u okruženju, prevedeno u dinare, ja bih vam samo naveo primer Bugarske gde je ta marža 7.35 para, u ostalim zemljama je pet dinara, šest dinara. To su neki normalni uslovi, normalne marže koje omogućuju sasvim normalne uslove za rad, jer normalno je da naftna kompanija ostvaruje određen profit", rekao je za B92 Srđan Dabić, direktor "Lukoil - Beopetrola".

Multinacionalna kompanija "Sanders" ima 80 fabrika za stočnu hranu, oko četiri hiljade radnika i godišnji obrt od dve milijarde evra. Nameravala je da, sa konzorcijumom radnika Veterinarskog zavoda Zemun, kupi to preduzeće. Na tenderu su izgubili od domaće tekstilne industrije "Zekstra". Kažu da pored svega ne odustaju od investiranja u Srbiji. "Što se tiče političke situacije mi u to ne ulazimo, mi želimo samo da se što brže stabilizuje ta situacija, da se stvori stabilno okruženje za poslovanje, da postoji pravna, monetarna, a time i investiciona sigurnost za naš kapital", rekla je za B92 Gvenel Postec, predstavnica ove kompanije.

U investicionom fondu "Salford", kažu da su oni dugo prisutni u zemljama u tranziciji i da su navikli da rade u nestabilnom političkom okruženju. Međutim, od nove vlade očekuju da bude kooperativnija po pitanju usvajanja evropskih standarda o zdravstvenoj ispravnosti mleka. "Kvalitet mleka koji dobijamo je prilično loš. Nadamo se da će ministarstvo poljoprivrede, uz saradnju sa drugim ministarstvima, razviti standarde visokokvalitetnog mleka, da bi farmeri mogli da proizvode kvalitetnije mleko za mlečnu industriju. Tako će građani dobiti mleko većeg kvaliteta i na tome ćemo blisko sarađivati sa sledećom vladom", rekao je za B92 Džek Barbanel iz "Salforda". Podsećamo, investicioni fond "Salford" je vlasnik najvećih i najboljih mlekara u Srbiji i ubrzano radi na proširenju mreže individualnih proizvođača mleka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.