Izvor: B92, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari u upravnim odborima

Beograd -- B92 istražuje koliko su stručni političari koji sede u upravnim odborima najvećih preduzeća i donose ključne odluke.

Članovi upravnih odbora većine javnih preduzeća biraju se na osnovu pripadnosti nekoj od vladajućih stranaka. Za obavljanje te funkcije nije predviđena nikava obuka ili usavršavanje.

Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, navodi da je iz prakse očigledno da se u većini slučajeva na takva mesta postavljajuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oni podobni, a ne stručni kadrovi: "Kako osvojite vlast u lokalu i na republičkom nivou, prvo što uradite jeste da one koje hoćete da nagradite postavite u upravne odbore. Zašto do toga dolazi? Ono što je privatizovano tamo ne možete nikog da ubacite, sem slučajno. Ono što je bankrotiralo, tamo nema poente da ga stavljate, jedino tamo gde ima para postoji mogućnost da to učinite. To će biti jedan od razloga zašto će se javna i komunalna preduzeća sporo privatizovati, sem ukoliko nas na to ne bude terao MMF i Evropska unija, jer je to jedna vrsta partijskog plena na koje se ovde naviklo kao na nešto što je najnormlanije".

U upravnim oborima bilo bi još više političara da pre godinu dana nije donet Zakon o sukobu javnog interesa. Pre toga bilo je slučajeva da jedan ministar bude istovremno član upravih odbora u više preduzeća. Sada , međutim, imamo slučaj da je brat ministra Ilića Vojislav Ilić član upravnog odbora PTT-a, iako je to preduzeća u nadležnosti ministarstva za kapitalne investicije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.