Političari se ne smeju mešati u odluke centralnih banaka

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari se ne smeju mešati u odluke centralnih banaka

Američke Federalne rezerve i druge centralne banke moraju da zaštite svoju sposobnost da donose ključne ekonomske odluke bez uplitanja političara, izjavio je danas predsednik centralne banke SAD Ben Bernanke.

Povodom reformi koje vlade pokreću da bi sprečile novu finansijske krizu poput one iz 2008. godine, Bernanke naglašava važnost očuvanja nezavisnosti centralnih banaka u odredjivanju kamatnih stopa i drugim merama monetarne politike.

Federalne rezerve odlukama >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao što je povećanje kamata utiču na suzbijanje inflacije. te odluke su nepopularne medju političarima, ali neophodne za zdravu privredu.

Političari po pravilu više vole niske kamatne stope koje stimulišu ekonomiju i zapošljavanje.

"Takvi dobici mogu da budu popularni na početku i da budu od pomoći u izbornim kampanjama, ali oni nisu održivi i brzo isčeznu ostavljajući za sobom inflatorne pritiske koji podrivaju dugoročne izglede," rekao je Bernanke na medjunarodnom skupu u Tokiju.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Političari se ne smiju mješati u odluke centralnih banaka

Izvor: Capital.ba, 26.Maj.2010

VAŠINGTON, Američke Federalne rezerve i druge centralne banke moraju da zaštite svoju sposobnost da donose ključne ekonomske odluke bez uplitanja političara, izjavio je danas predsjednik centralne banke SAD Ben Bernanke. Povodom reformi koje vlade pokreću da bi spriječile novu finansijske krizu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.