Izvor: Blic, 21.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari beže u biznis

Političari beže u biznis

Portparol Bele kuće Ari Flajšer saopštio je da je posle više od dvadeset godina provedenih u raznim vladinim službana odlučio da napusti državni posao i posveti se privatnom biznisu.

On je samo jedan u nizu američkih visokih funkcoinera koji su shvatili da pravi novac i uticaj ne leže toliko u vlasti koliko u privatnom biznisu. To su najbolje pokazali najbliži saradici bivšeg predsednika Klintona.

Kako se bližio kraj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drugog Klintonovog mandata, ljudi iz njegovog okruženja postali su veoma nervozni. Savetnik za nacionalnu bezbednost Sendi Berger, ministar odbrane Vilijam Koen, državni sekretar Medlin Olbrajt i mnogi drugi našli su se pred novim problemom - gde naći uhljebljenje nakon odlaska iz administracije.

Samo nekoliko meseci pre konačnog odlaska iz Bele kuće, Berger je pozvao Koena i Olbrajtovu na ručak na kome se razgovaralo 'kuda posle Klintona'. Berger je znao da Koen već dugo ima aspiracije da pokrene svoju konsultantsku firmu. Štaviše, neposredno nakon što je napustio Senat 1996. godine, a pre nego što je naimenovan za ministra odbrane u Klintonovoj administraciji, Koen je registrovao firmu 'Koen grup' i već je odštampao veliku količinu vizitkarti.

S druge strane, do poslednjih dana vlasti, Berger i Olbrajtova nisu imali jasnu ideju o tome šta žele. 'Jedino što sam znao bilo je da sigurno neću sedeti i gledati kako majstori iznose stvari iz Bele kuće i stavljaju ih u kamion', rekao je Berger u jednom intervjuu.

Prvo što je Bergeru palo na pamet bilo je da krene da obilazi velike firme smeštene u luksuznom Volstritu. Dve nedelje je bezuspešno obijao pragove multinacionalnih kompanija, ali bez uspeha. Tada mu je sinulo da pokrene svoj biznis i da krene stopama Henrija Kisindžera, koji je nakon napuštanja funkcije državnog sekretara osnovao 'Kisindžer asošijejts', privatnu firmu koja je pružala savetodavne usluge. I tako je Berger osnovao konsultantsku firmu 'Stounbridž internešnel', čije je sedište bilo u iznajmljenoj kancelariji u Vašingtonu.

Ministar odbrane Vilijam Koen (61) pokrenuo je svoju kompaniju 'Koen grup' samo dva dana nakon što je napustio svoju kancelariju u Pentagonu. On je za svoje sedište odbrao luksuzno opremljenu kancelariju u centru glavnog grada SAD.

Medlin Olbrajt je takođe pokrenula svoju konsultanstku firmu 'Olbrajt grup'. Njen zamenik u kompaniji je nekadašnji specijalni američki izaslanik za Balkan Džejms O’Brajen.

Definicija međunarodnog strateškog konsaltinga, što je šifra delovanja ove tri firme, jeste nešto što više zbunjuje nego što objašnjava. Promotivni materijal firme 'Stounbridž', koji sadrži fotografije Bergera sa svetskim liderima, naglašava da ova kompanija ima 'instinkt za važno'.

Iako Berger, Koen i Olbrajtova tvrde da kretanje u novi biznis nije bilo motivisano novcem, njihovi kritičari smatraju da to nije tačno. Iako još uvek nemaju jasni poslovni plan za ovu godinu, prema saznanjima 'Njujork tajmsa', Koenova firma naplaćuje svoje usluge od 250.000 pa čak i do milion dolara od svakog klijenta. Nije teško izračunati o kojoj zaradi se radi kada se zna da Koen planira da ove godine ima petnaestak klijenata. M. Ivanović Politička karijera Flejšera

- Ari Flejšer je služio kao sekretar za informisanje Bele kuće tokom rata u Iraku, rata u Avganistanu i terorističkih napada na SAD od 11. septembra 2001. godine

- Pridružio se Džordžu Bušu tokom njegove predsedničke kampanje 1999. nakon što je kratko vreme radio u predsedničkoj kampanji Elizabet Dol

- Bio je pres sekretar senatoru Dominičiju iz Republikanske stranke u periodu od 1988. do 1994. godine

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.