Izvor: B92, 03.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola godine za navikavanje na PDV

Beograd -- Oko 100 hiljada privrednika moraće da se za nekoliko meseci privikne na plaćanje poreza na dodatu vrednost.

Pošto je reč o porezu čije je funcionisanje složenije u odnosu na porez na promet, stručnjaci procenjuju da će biti potrebno oko pola godine da se privrednici naviku na njegovu primenu. PDV treba da plaćaju oni privrednici čiji je godišnji promet veći od 2 miliona dinara. Takvih poreskih obveznika u Srbiji ima oko 100 hiljada.

Ukoliko su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nedoumici da li treba da plaćaju PDV, privrednici mogu da provere na sajtu Poreske uprave, a tamo mogu da se upute i u samo funkcionisanje poreza.

"Poreski obveznik obračunava i plaća porez na iznos vrednosti koja je dodata u toj fazi prometa, zbog čega se i zove porez na dodatnu vrednost i pravedniji je od poreza na promet. To jeste novi poreski oblik, ali ne u smislu novog, dodatnog fiskalnog opterećenja, već poreski oblik koji zamenjuje porez na promet", objašnjava Nataša Kovačević, zamenik direktora Poreske uprave.

Tanja Unguran, poreski savetnik iz revizorske kuće Dilojt end tuš, kaže da je mehanizam PDV-a bitno drugačiji od poreza na promet. "Za razliku od poreza na promet, koji se plaćao samo u poslednjoj fazi, dakle, fazi prodaje proizvoda krajnjem potrošaču, PDV je svefazni porez, koji će se plaćati u svakoj fazi prometno-proizvodnog ciklusa. Vrlo je bitno da je osnovni princip PDV-a da se oporezuje samo ona vrednost koju dati učesnik u datoj fazi prometnog ciklusa doda robi ili usluzi koju nabavlja", objašnjava Unguran.

Tanja Unguran takođe ukazuje na mogućnost povraćaja poreza u roku od 15 dana za izvoznike, odnosno 45 dana za ostale poreske obveznike. "Kada poreski obveznik ima više "ulaznog" PDV-a nego "izlaznog", odnosno kada je PDV koji je platio na nabavku dobara i usluga veći od onog koji plaća na prodaju sopstvenih dobara i usluga, onda poreski obveznik ima pravo da traži od države povraćaj te razlike", objašnjava Tanja Unguran.

Praksa pokazuje da je za funkcionisanje PDV-a potreban izvestan period privikavanja, koji bi, prema oceni stručnjaka, trebalo da bude oko šest meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.