Pojednostavljeno osnivanje tvrtki

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Apr.2019, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojednostavljeno osnivanje tvrtki

ZAGREB - Izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru koje na snagu stupaju u subotu, 20. travnja, omogućavaju se osnivanje na daljinu dva najčešća oblika trgovačkih društava - društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).

Osim što se se osuvremenjuje i pojednostavljuje osnivanje, olakšava se i izlazak s tržišta društava kapitala te se u hrvatski pravni sustav prenose >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << EU odredbe u pogledu poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.

Za osnivanje d.o.o. dovoljan temeljni kapital od 5.000 kuna

Zakonom se omogućuje osnivanje d.o.o i j.d.o.o. u potpunosti na daljinu (on-line) bez sudjelovanja punomoćnika ili javnih bilježnika, smanjuje se iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o. s 20.000 kuna na 5.000 kuna, a umjesto dosadašnja tri člana j.d.o.o. će moći osnovati najviše pet članova.

Napušta se i obveza utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru – čime se omogućuje jeftinija i brža "do-registracija" djelatnosti, ukida se obveza deponiranja potpisa, uspostavlja se elektronička komunikacija sa sudskim registrom (javni bilježnici, odvjetnici, Hrvatska gospodarska komora), a briše se trgovac pojedinac kao posebna vrsta obrtnika jer ih u Hrvatskoj ima sveukupno desetak pa će nastaviti poslovati po pravilima obrta.

Brisanjem bez likvidacije omogućuje se lakši izlazak s tržišta propisivanjem postupka za jednostavniju, bržu i jeftiniju likvidaciju trgovačkog društva kapitala - tko nema dugovanja daje izjavu, odlukom društva tvrtka se briše iz registra, a članovi društva dvije godine odgovaraju za eventualne obveze, kažu u ministarstvu.

Pravila usklađena s europskima odnose se na olakšavanje izvršavanja prava dioničara trgovačkih društava čije su dionice uvrštene za trgovanje na uređenom tržištu na način da se utvrđuju posebni zahtjevi s ciljem poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara i povećanja transparentnosti.

Novosti iz Zakona o sudskom registru

Izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru uvodi se osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem preko aplikacije e-osnivanje koja će biti povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Cilj koji se time želi postići je osnivanje trgovačkog društva bez sudjelovanja javnog bilježnika i s minimalnim troškovima (plaćala bi se samo sudska pristojba) te unaprjeđenje osnivanja d.o.o. i j.d.o.o., kao prvog koraka u svijetu poduzetništva koje mora biti prilagođeno sadašnjem vremenu i novim komunikacijskim mogućnostima, kažu u ministarstvu.

Predviđeno je da aplikacija e-osnivanje bude dostupna za korištenje od 1. rujna 2019. godine, a od 1. prosinca 2019. omogućit će se preuzimanje izvatka iz sudskog registra u elektroničkom izvorniku putem internetske stranice sudskog registra.

Zakonom se, također, brišu odredbe o rezervaciji imena ili naziva, skraćuje se rok u kojem sud mora donijeti rješenje o upisu u sudski registar kada je podnesena uredna i po sadržaju osnovana prijava za upis s prilozima s 15 dana na pet radnih dana.

U postupcima nakon brisanja tvrtke iz sudskog registra propisuje se određivanje likvidacijske mase kao novog subjekta upisa te time i novog subjekta sposobnog za sudjelovanje u svim postupcima, a kod naknadno pronađene imovine otvara se mogućnost naplate kod dugovanja ili raspodjela imovine članovima društva, navodi Ministarstvo pravosuđa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.