Izvor: Politika, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačanje konzorcijuma za autoput

Konzorcijum građevinskih firmi "FCC konstrakšn"– "Alpine Mejreder", kojem je poverena koncesija za izgradnju autoputa Horgoš – Požega, obavestio je Vladu Srbije da razmatra mogućnost da mu se u tom poslu pridruži i austrijska kompanija "Por". To građevinsko preduzeće, u kojem austrijska vlada kontroliše 60 procenata kapitala, u pomenutom konzorcijumu može učestvovati kao manjinski partner, sa najviše 45 odsto udela, potvrdio nam je juče ministar za infrastrukturu Velimir Ilić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

– Spekulacije da španski "FCC konstrakšn" svoje učešće u koncesiji ustupa drugoplasiranom na tenderu za izvođača radova "Poru", nije tačna, već je reč o proširenju konzorcijuma. Takva mogućnost je predviđena i ugovorom o koncesionoj izgradnji autoputa, i tu nema ničeg spornog. Kako su nam koncesionari objasnili, pridruživanje "Pora" omogućiće brže i povoljnije obezbeđivanje kredita, tako da bi radovi na izgradnji autoputa mogli da krenu i pre predviđenog roka – kaže ministar Ilić.

On ukazuje da čak i kada bi se španska građevinska firma "FCC konstrakšn" zvanično povukla iz koncesionog konzorcijuma, ona bi posredno i dalje bila prisutna u njemu. Naime, "FCC konstrakšn" je nedavnom kupovinom 80 odsto kapitala "Alpine Mejreder", postala većinski vlasnik tog preduzeća.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu za kapitalne investicije Mihajla Markovića, Vlada Srbije će na narednoj sednici, razmotriti nameru koncesionog konzorcijuma i doneti odliku o tome. Jer, izmene u koncesionom preduzeću nisu moguće bez saglasnosti naše države.

Da podsetimo, Vlada Srbije je 30. marta ove godine sa prvoplasiranim na međunarodnom tenderu, konzorcijumom "FCC konstrakšn" – "Alpine Mejreder", potpisala koncesioni ugovor o izgradnji autoputa Horgoš – Požega. Koncesija je data na 25 godina i krajem maja je registrovano koncesiono preduzeće "Sever – jug autoput", sa početnim kapitalom od dva miliona evra. Ono će voditi izgradnju saobraćajnice, na kojoj bi radovi trebalo da krenu nakon zatvaranja finansijske konstrukcije, predviđene najkasnije za 31. mart naredne godine. Izgradnja autoputa trebalo bi da bude završena do 31. marta 2012. godine, mada je ostavljena mogućnost, da se uz saglasnost Vlade Srbije i koncesionara, taj rok prolongira.

Vrednost radova i dalje nije poznata, ali je na sajtu kompanije "Alpine Mejreder", navedena suma od 1,1 milijardu evra. Uz podatak da projektovana vrednost autoputa iznosi 800 miliona evra, proizilazi da će eksproprijacija, čije troškove pokriva koncesionar, kao i prateći radovi, stajati 300 miliona evra.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.