Pojačana kontrola smeštaja za iznajmljivanje

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 13:57

Pojačana kontrola smeštaja za iznajmljivanje

Siva zona u turizmu u Republici Srpskoj zaustavi ogroman novac, pa su inspekcije krenule u kontrolu smeštaja za iznajmljivanje.

Od 2017. godine, registrovano je tek nešto više od 1.400 smeštajnih jedinica u vlasništvu fizičkih lica.

U Trebinju, prema podacima sa platformi za oglašavanje, aktvino je 380 neregistrovanih apartmana, kuća za odmor i soba za izdavanje.

I ovde je gradska inspekcija počela sa kontrolom.

Za dvadeset dana trebinjski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržišni inspektori evidentirali su više od 160 neregistrovanih jedinica za iznajmljivanje u vlasništvu fizičkih lica.

Osnovna baza podataka uzeta je sa bukinga i drugih platformi. Do ove akcije, samo 126 vlasnika bilo je registrovalo delatnost.

U međuvremenu, u Turističku organizaciju stiglo je novih 46, a ostali imaju mogućnost da to učine u roku od mesec dana.

Iz inspekcija kažu da je, od primene Zakona 2017.godine, pandemija usporila tok registracije fizičkim licima, a broj jedinica naglo povećan. Grubi podaci govore da dve trećine novca na ime boravišne takse, paušala, poreza i registracije, nije išlo u budžet.

Za nepridržavanje zakonskih odredbi, predviđene su i visoke novčane kazne. Iz inspekcija kažu da je, po starom običaju, bilo dosta negodovanja.

Inspektori nastavljaju rad na terenu. Uporedo sa kontrolom smeštajnih kapaciteta, i na lokalnom i na republičkom nivou odvija se proces kategorizacije objekata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.