Podrška štrajkačima

Izvor: B92, Tanjug, 08.Maj.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška štrajkačima

Kragujevac -- Ispred fabrike "Partizan" traje protest podrške radnicima koji 17 dana štrajkuju glađu, a za posle podne najavljeni novi sastanci u pokušaju da se reši problem.

Predstavnici sindikata preduzeća iz Kragujevca i okruženja poručili su da će se, ako Vlada ne reši zahteve štrajkača iz "Partizana", radnici iz cele Srbije u ponedeljak okupiti u Kragujevcu, a potom krenuti za Beograd.

Protekle noći troje štrajkača je dobilo infuzije, dok je još troje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primilo koktele injekcija, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Svetozan Bojanić.

On je naveo da je trebalo da još dvojica štrajkača dobiju infuzuju, ali su oni to odbili, jer su im lekari rekli da bi zbog toga trebalo da odu u službu Hitne pomoći i da pod nadzorom lekara dobiju tu terapiju.

Bojanić je dodao i da će u toku dana predstavnici štrajkačkog odbora razgovarati s predstavnicima državnih organa. Prema njegovim rečima, iz ministarstva rada su zatražili spisak štrajkača glađu i taj spisak će im biti dostavljen u prepodnevnim satima.

Bojanić je objasnio da 12 radnika štrajkuje glađu, a 85 njih je u štrajku.

Radnici traže uplatu doprinosa za povezivanje radnog staža za proteklih pet godina i izradu socijalnog programa, uz otpremnine od 200 evra po godini staža.

Fabrika za preradu kože "Partizan" privatizovana je 2004. godine, ali posle protesta i štrajkova radnika koji su tvrdili da se ne poštuje kupoprodajni ugovor, privatizacija je raskinuta prošlog leta.

U novembru prošle godine za svega 35.000 evra 70 odsto akcija na berzi kupio je Aleksandar Aleksić, sin kragujevačkog biznismena Jovana Aleksića, a štrajkači navode da je kupovina akcija obavljena nezakonito.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drastično pogoršano stanje štrajkača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2009

KRAGUJEVAC - Zdravstveno stanja grupe radnika fabrike kože "Partizan", koji 17. dan štrajkuju glađu, drastično je pogoršano, jer je protekle noći troje radnika dobilo infuzije, dok je još troje primilo koktele injekcija, rekao je Tanjugu predsednik štrajkačkog odbora Svetozar Bojanić...On...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Aleksić ponudio štrajkačima rešenje problema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2009

KRAGUJEVAC - Predsednik Upravnog odbora kragujevačke Fabrike kože "Partizan" Jovan Aleksić, u kojoj grupa radnika štrajkuje glađu 17 dana, rekao je danas Tanjugu da je ponudio rešenje za ispunjenje radničkih zahteva, koje podrazumeva određene ustupke štrajkača...Predlog podrazumeva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

ŠTRAJKAČE IZNELI NA NOSILIMA!

Izvor: Press, 08.Maj.2009

Četiri radnika kragujevačkog „Partizana", koji sa još devet kolega štrajkuju glađu već 17 dana, izneta su juče na nosilima ispred svoje fabrike. Iako se nalaze u teškom zdravstvenom stanju, oni su želeli da prisustvuju protestu koji je u znak podrške njima organizovalo oko 1.000 radnika...

Nastavak na Press...

Radnici "Partizana" dobili ponudu vlasnika

Izvor: RTS, 09.Maj.2009, 18:42

Kragujevački kožari koji štrajkuju glađu više od dve nedelje, posle posredovanja Vlade dobili ponudu vlasnika fabrike da im isplati otpremnine i povezivanje staža ili da firma ode u stečaj. Radnici u naredna 24 časa treba da se izjasne koje rešenje prihvataju. ..Pregovori predstavnika radnika...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.