Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška energetskom sektoru Srbije

Brisel -- Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov dobio podršku EU za potpisivanje konvencije o energetskom razvoju na Balkanu.

Evropski komesar za energetiku Andris Piebalgs rekao je novinarima, nakon razgovora sa srpskim ministrom, da je od velike važnosti ratifikacija Ugovora o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope i podsticanje investicija Evropske investicione banke i Svetske banke jer su, kako je naglasio, za sektor uglja potrebna velika ulaganja, a nužna je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i regionalna saradnja.

"Tamošnja tržišta pojedinačno jesu premala i glavna dodata vrednost energetske zajednice jeste ne samo saradnja, već i temelj za nove, snažne investicije u to područje", kazao je Piebalgs. On je rekao da zato snažno podržava inicijativu srpskog ministra za reorganizaciju energetskog sektora, jer bez toga se ne može očekivati "dolazak investicija u pravo vreme i pravom brzinom". Evropski komesar je, takođe, pružio podršku i daljem razvoju gasifikacije Srbije, posebno izgradnji južnog kraka gasovoda Dimitrovgrad-Niš-bugarska granica, kao i izgradnji pozemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, jer će to doneti mnogo veću energetsku sigurnost i okolnim zemljama.

Potpora je data i kapitalnom srpskom projektu izgradnje naftovoda Konstanca-Pančevo-Trst, čija je investiciona vrednost dve milijarde dolara i koji treba da obezbedi energetsku stabilnost zapadnobalkanskim zemljama, ali i da podmiri energetske potrebe severne Italije i tog dela Evrope, pošto bi kapacitet naftovoda bio oko 60 miliona tona godišnje. Procena je da bi se, za potrebe izgradnje tog naftovoda, u Srbiju investiralo oko 350 miliona dolara.

Naumov je kazao novinarima da je evropskom komesaru predočena velika zabrinutost srpske vlade i Srbije zbog lošeg snabdevanja električnom energijom Kosova i Metohije, a posebno srpskih mesta i tamošnjeg srpskog življa, kao i odbijanja ponude srpskih vlasti da se taj problem premosti. Prema rečima srpskog ministra, to je naročito zabrinjavajuće zato što je u poslednje dve godine "bila na pomolu humanitarna katastrofa zbog određenog diskriminatorskog pristupa u snabdevanju elektroenergijom nealbanskog stanovništva, pa i teškoća albanskog življa".

Naumov je naglasio da Evropska komisija ima i sopstvene informacije i informacije UNMIK-a o tome i dodao da je sa komesarom Piebalgsom dogovoreno da se "bude u vezi, u cilju rešavanja problema. A to znači da ne bude ova zima ista kao prethodne dve, bar štose tiče dugotrajnih isključenja struje na Kosovu i Metohiji". Srpski ministar energetike uručio je danas i evropskom komesaru za energetiku poziv da 10. jula prisustvuje proslavi Teslinog jubileja u Beogradu.

Radomir Naumov će u četvrtak u Luksemburgu učestvovati na ministarskom sastanku Energetske zajednice, na kojem će biti razmotreni problemi u primeni Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Očekuje se da će tom prilikom, kroz odgovarajuće ministarske zaključke, biti definisani neophodni koraci u nastavku procesa osnivanja regionalnog energetskog tržišta i njegovog integrisanja u unutrašnje tržište energije Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.