Podrška IFC bankarima u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2016, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška IFC bankarima u Srbiji

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) potpisala je danas sa Udruženjem banaka Srbije dvogodišnji sporazum o saradnji kojim je predviđeno organizovanje obuke bankara u Srbiji i njihovih klijenata da bolje procenjuju rizike i upravljaju problematičnim kreditima.

IFC će kroz obuke i radionice nastajati i da pomogne bankarima da pripreme nove usluge i unaprede poslovanje, što bi trebalo da doprinese rastu kredita za mala i srednja preduzeća i otvaranju novih radnim mesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Regionalni menadžer IFC za zapadni Balkan Tomas Lubek je kazao da se banke u Srbiji još oporavljaju od globalne finansijske krize i da su potrebne dodatne mere kako bi one rešile problematične kredite i povećale kreditiranje.

"Dodatne mere su naročito potrebne za stimulisanje kreditiranja u sektoru malih i srednjih preduzeća, kako bi taj sektor mogao da raste i pruža više mogućnosti za zapošljavanje", istakao je Lubek.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kazao je da će stručnjaci koje bude angažovala IFC pomagati bankama u Srbiji da budu otpornije na rizike i bolje procenjuju klijente.

"Zajedno ćemo raditi i sa klijentima banaka kako ne bi dolazili u situacije da ne mogu da otplaćuju kredite", objasnio je Dugalić.

On je podsetio da je trenutno u Srbiji problematična otplata više 20 odsto bankarskih pozajmica, a da je pre 2008. godine takvih kredita bilo 4,7 odsto.

IFC je deo Svetske banke i finansijski i savetodavno pomaže više od 2.000 kompanija u svetu. U 2015. godini dugoročne investicije IFC u zemljma u razvoju iznosile su skoro 18 milijardi dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

IFC uči srpske bankare da bolje procene rizik

Izvor: B92, 18.Feb.2016

Beograd -- Međunarodna finansijska korporacija (IFC) potpisala je sa Udruženjem banaka Srbije dvogodišnji sporazum o saradnji...Sporazumom je predviđeno organizovanje obuke bankara u Srbiji i njihovih klijenata da bolje procenjuju rizike i upravljaju problematičnim kreditima...IFC će kroz obuke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.