Podloga za prvu gumu u Zrenjaninu - temeljac za nekoliko dana

Izvor: B92, 21.Mar.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podloga za prvu gumu u Zrenjaninu - temeljac za nekoliko dana

Početak izgradnje pogona za proizvodnju pneumatika kineske kompanije "Šandong Linglong Tajr" u Zerenjaninu biće obeležen polaganjem kamena-temeljca 30. marta.

Vrednost investicije je prema najavama skoro milijardu dolara. Iz Gradske uprave Zrenjanin saopšteno je da će svečanosti u industrijskoj zoni "Jugoistok - Ečka" u Zrenjaninu prisustvovati državni vrh Srbije, čelnici Vojvodine, Grada Zrenjanina, ambasade Kine u Srbiji i rukovodstvo kompanije "Šandong Linglong".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Navodi se i da su pripreme za otvaranje gradilišta u punom jeku i na terenu se već nekoliko dana nalazi građevinska mehanizacija za izvođenje zemljanih radova. U saopštenju se ocenjuje da je to investicija od "nacionalnog značaja" i da će njom biti promenjena ekonomska struktura ne samo Zrenjanina i celog Banata. Uz kompaniju "Linglong" biće prisutna još najmanje dva velika kooperanta, čija najavljena ulaganja takođe prevazilaze 100 miliona dolara, a planira se da transport velikih količina proizvoda iz Zrenjanina ka zapadnoevropskim destinacijama bude realizovan novim autoputem do Beograda i brzom saobraćajnicom do Novog Sada.

Zrenjanin je, navode iz Gradske uprave, jedini u Srbiji mogao investitoru da ponudi više od 130 hektara gradskog građevinskog zemljišta na jednoj lokaciji, nakon što je proširio industrijsku zonu "Jugoistok" na čak 550 hektara.

U saopštenju se navodi i da će samo proizvodne hale kineske kompanije zauzimati više od 70 hektara, da će potrošnja energenata biti jednaka gotovo ukupnoj potrošnji celog grada, a dnevna proizvodnja pneumatika na nivou od preko 35.000 komada, što odgovara najavljenoj godišnjoj proizvodnji od oko 13 miliona.

U fabrici će biti zaposleno najmanje 1.200 radnika. Čelnici "Linglonga" zainteresovani su za izgradnju rezidencijalnog naselja u Zrenjaninu, namenjenog zaposlenim i rukovodstvu fabrike, sa nekih 300-350 stambenih jedinica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.