Srbija

Četvrtak, 21.03.2019.

09:40

Podloga za prvu gumu u Zrenjaninu - temeljac za nekoliko dana

Početak izgradnje pogona za proizvodnju pneumatika kineske kompanije "Šandong Linglong Tajr" u Zerenjaninu biće obeležen polaganjem kamena-temeljca 30. marta.

Izvor: Beta

Podloga za prvu gumu u Zrenjaninu - temeljac za nekoliko dana
(Foto: Thinkstock)

Vrednost investicije je prema najavama skoro milijardu dolara. Iz Gradske uprave Zrenjanin saopšteno je da će svečanosti u industrijskoj zoni "Jugoistok - Ečka" u Zrenjaninu prisustvovati državni vrh Srbije, čelnici Vojvodine, Grada Zrenjanina, ambasade Kine u Srbiji i rukovodstvo kompanije "Šandong Linglong".

Navodi se i da su pripreme za otvaranje gradilišta u punom jeku i na terenu se već nekoliko dana nalazi građevinska mehanizacija za izvođenje zemljanih radova. U saopštenju se ocenjuje da je to investicija od "nacionalnog značaja" i da će njom biti promenjena ekonomska struktura ne samo Zrenjanina i celog Banata. Uz kompaniju "Linglong" biće prisutna još najmanje dva velika kooperanta, čija najavljena ulaganja takođe prevazilaze 100 miliona dolara, a planira se da transport velikih količina proizvoda iz Zrenjanina ka zapadnoevropskim destinacijama bude realizovan novim autoputem do Beograda i brzom saobraćajnicom do Novog Sada.

Zrenjanin je, navode iz Gradske uprave, jedini u Srbiji mogao investitoru da ponudi više od 130 hektara gradskog građevinskog zemljišta na jednoj lokaciji, nakon što je proširio industrijsku zonu "Jugoistok" na čak 550 hektara.

U saopštenju se navodi i da će samo proizvodne hale kineske kompanije zauzimati više od 70 hektara, da će potrošnja energenata biti jednaka gotovo ukupnoj potrošnji celog grada, a dnevna proizvodnja pneumatika na nivou od preko 35.000 komada, što odgovara najavljenoj godišnjoj proizvodnji od oko 13 miliona.

U fabrici će biti zaposleno najmanje 1.200 radnika. Čelnici "Linglonga" zainteresovani su za izgradnju rezidencijalnog naselja u Zrenjaninu, namenjenog zaposlenim i rukovodstvu fabrike, sa nekih 300-350 stambenih jedinica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Podeli: