Podigli kamatnu stopu: Sledi još jedno povećanje

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 08:02

Podigli kamatnu stopu: "Sledi još jedno povećanje"

Uprkos nedavnom smanjenju inflacije, američke Federalne rezerve podigle su u sredu svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 odsto.

FED su nagovestile da je izgledno još jedno povećanje kamatne stope u narednim mesecima, zahvaljujući solidnoj ekonomiji.

Odluka o povećanju kamatne stope nakon dvodnevnog sastanka Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) bila je očekivana, a posle najnovijeg povećanja referentne kamatne stope nalaze se u rasponu od 5,25 do 5,50 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto, što je najviše u 22 godine.

U saopštenju posle sastanka, FED je ponovio da će "određivanje obima dodatnog učvršćivanja politike (povećanja kamatnih stopa) biti odgovarajuće za smanjenje inflacije na ciljanih dva odsto".

Dalje postupanje Feda zavisiće od inflacije, kao i od ekonomske i finansijske situacije u zemlji.

Analitičari, koji su dobro predvideli da će Fed na sastanku u julu podići kamatne stope za 25 baznih poena, očekuju da će naredno povećanje uslediti u septembru ili novembru.

Centralna banka navela je u svom saopštenju da se ekonomska aktivnost širi "umerenim" tempom, dok je u ranijim izjavama navodila da je reč o "skromnom" rastu.

Najnovije povećanje kamatne stope FED-a znači poskupljenje troškova pozajmljivanja za potrošače i preduzeća, nakon pauze u povećavanju kamatnih stopa u junu. Inflacija u junu bila je tri odsto. Amerikanci koji štede novac u bankama konačno imaju veće prinose posle godina nultih kamata.

I profesor Beogradske bankarske akademije Branko Živanović najavio je u razgovoru za Biznis.rs da neće biti iznenađenje ukoliko FED ovog puta podigne referentnu kamatnu stopu kao deo strategije potpunog obračuna s inflacijom.

"Istina je da je inflatorni trend prelomljen, a prilike u bankarskom sektoru SAD bar privremeno stabilizovane zahvaljujući intervencijama Feda, Federalne agencije za osiguranje depozita kao i, u dobroj meri, JP Morgan Chase banke. Tako Federalne rezerve više nisu u nuždi da krote inflaciju i dokazuju javnosti da vode politiku nulte tolerancije prema bankama čiji menadžment je upravljanjem sredstvima banku gurnuo u kamatni hazard", ocenio je Živanović i dodao da – iako je Fed time sebi otvorio prostor za predah, prvi čovek te ključne institucije Džerom Pauel (Jerome Powell) upozorava da je njihov posao daleko od završenog.

"Pauel takođe napominje da će vraćanje inflacije na nivo od dva odsto podrazumevati dug i neizvestan put i visoke kamatne stope, što podizanje reperne stope čini verovatnijom", naglasio je Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američke Federalne rezerve podigli kamatnu stopu, sledi još jedno povećanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2023

Uprkos nedavnom smanjenju inflacije, američke Federalne rezerve podigle su u sredu svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.