Podela Epla? Suosnivač tvrdi da je kompanija postala PREVIŠE MOĆNA

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podela Epla? Suosnivač tvrdi da je kompanija postala PREVIŠE MOĆNA

Voznijak protiv monopola i nepoštenja u IT svetu

Suosnivač Epla Stiv Voznijak kritikovao je velike tehnološke kompanije zbog monopola i zloupotrebe njihove moći.

On je rekao da je Epl trebalo da se podeli u dve nezavisne kompanije još davno.

- Zaista sam protiv monopola koji se koristi u nepoštenim manirima, tome da se ne otvara svetu i ravnopravnoj konkurenciji, korišćenju moći na nepošten način, i mislim da se to u "big tehu" dogodilo mnogo puta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - rekao je Voznijak u intervjuu.

Napomenuo je da kompanija sa snažnim prisustvom na jednom tržištu, koja koristi tu prisutnost za rast na drugom tržištu, "nepoštena" i da "favorizije podelu kompanija i trenutne antimonopolske istrage".

- Voleo bih da se Epl i sam odavno rastavio i odvojio nezavisne delove daleko i pustio i da razmišljaju nezavisno, kao što je HP uradio kada sam ja bio tamo - rekao je Voznijak aludirajući na rascep HP-a 2015. godine.

Tada je kompanija podeljena na odeljenje štampača i računara (HP) s jedne strane i skladištenje podataka i poslovanje preduzeća (HPE) sa druge strane.

- Mislim da je "big teh" postao prevelik. To je previše moćna sila u našem životu i to nam je oduzelo izbor - zaključio je Voznijak.

Tokom devedesetih kompanija je preduzela i neke korake ka tome, na primer Njuton divižn, međutim, kada se Stiv Džobs vratio u Epl, povukli su projekat, kao i mnoge druge tada.

Za razliku od Fejsbuka i Amazona, Epl još nije predmet zvanične antimonopolske istrage, mada se suočio sa brojnim žalbama protiv kršenja zakona koje su podnele treće strane, a tu je i zvanična istraga koja je pokrenuta u Rusiji nakon što ju je kompanija za sajber-bezbednost Kasperski Lab optužila za nelojalnu konkurenciju na tržištu aplikacija za pametne telefone.

SVETLA KOJA ČUVAJU ŽIVOT: Pomoću OVIH sijalica, Japan je DRASTIČNO smanjio stopu samoubistava (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.