Izvor: B92, 22.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podbacio rod maline

Beograd -- Zbog lošeg roda maline, jednog od najvažnijih srpskih izvoznih proizvoda, i pored relativno visokih otkupnih cena, poljoprivrednici će malo zaraditi.

Procenjuje se da je ove godine rod maline za trećinu do četvrtinu manji nego prethodne godine. Srbija je sa godišnjim izvozom između 11 i 15 hijada metričkih tona treći svetski izvoznik maline u svetu, posle SAD i Poljske. Međutim, ove godine teško da će zadržati tu poziciju.

"I pored toga što su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se nadali da će maline biti više, rod je podbacio između 25 i 30 procenta", rekao je Zoran Vasić, iz preduzeća "Eliksir Agrodiskont".

Zbog manjka malina i predhodno sklopljenih izvoznih ugovora skočila je otkupna cena. Mada se za kilogram u jednom momentu plaćalo i do 200 dinara, sada se cena kreće između 130 i 160.

"Prošla godina je bila specifična jer je cena skočila i bio je loš rod u Poljskoj i Čileu. Po ovoj otkupnoj ceni malina bi morala da košta oko 3,3 evra a niko u svetu ne želi da je kupi za te pare", kaže Evica Mihaljević, sekretar Udruženja hladnjača Srbije.

Malinu nazivaju i "crveno zlato Srbije", ali ove godine će ipak i pored relativno dobre cene, za srpske poljoprivrednike biti više "crveno" a manje - "zlato".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.