Pod lupom svi – od krave do bebe

Izvor: Politika, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pod lupom svi – od krave do bebe

Vlada Srbije će učiniti sve da minimalna potrošačka korpa bude što jeftinija za naše građane, obećao je juče potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Ili preciznije, vlada će se, kako je najavio Đelić, uskoro ozbiljno pozabaviti u poslednje vreme aktuelnim pitanjem cena osnovnih životnih namirnica – detaljnom analizom da li su prehrambeni proizvodi, poput mleka ili ulja kod nas preskupi, odnosno primereni ekonomskim mogućnostima građana i koliko su i da li su skuplji nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u zemljama u okruženju.

Time će se baviti posebna međuresorna grupa i ukoliko utvrdi značajnija odstupanja, analizirajući strukturu troškova, ispitaće uzroke i videti da li ima eventualnih neefikasnosti ili monopola. I to, kako reče potpredsednik, u celom lancu: od krave do bebe.

O tome će, kako je najavio, javnost biti uredno obaveštavana, a mere koje vlada bude preduzela, obećao je, neće biti iz domena komandne ekonomije.

Ova najava usledila je nakon novinarskog pitanja da Đelić objasni svoju izjavu na otvaranju "Delta sitija". Demantujući da je rekao da je "najvažniji državnički interes za sve nas da 'Delta' postane kompanija broj jedan u regionu", objasnio je da je zapravo hteo da kaže da je otvaranje, odnosno širenje domaćih trgovinskih lanaca šansa za upošljavanje domaćih građevinara i plasman domaće robe. Đelić je dodao i da podržava aktivnosti antimonopolske komisije i da se u njen rad vlada ne meša.

Dok ćemo svi zajedno sačekati analizu cena osnovnih životnih namirnica, izvesno je da će poljoprivrednici, ako skupština usvoji jučerašnji vladin predlog, u naredne dve godine biti oslobođeni plaćanja poreza na katastarski prihod da bi se ublažile posledice vremenskih neprilika. Međutim, da bi ubuduće dobijali subvencije, poljoprivredni proizvođači moraće da osiguraju svoju delatnost, da proizvodnja ne zavisi od suša i poplava.

Takođe, porez na kapitalnu dobit prilikom trgovine hartijama od vrednosti biće prepolovljen a plaćanje uređeno na dosta praktičniji način: prebijanje kapitalnog gubitka sa kapitalnim dobitkom obavljaće se, odnosno obračunati, umesto svakodnevno, kao do sada, u roku od 15 dana po isteku godine u kojoj je promet izvršen.

Ovo su samo neke novine iz paketa na jučerašnjoj sednici predloženih izmena Zakona o porezu na dobit korporacija i Zakona o porezu na dohodak građana, koje je novinarima saopštio potpredsednik vlade.

--------------------------------------------------------------------------

Jeftiniji pasoš za dijasporu

Za izdavanje novog biometrijskog pasoša od marta sledeće godine, državljani Srbije u inostranstvu plaćaće višestruko manje nego do sada: umesto 195 evra – 25 evra.

Za novi pasoš u zemlji, iako će se putna isprava izdavati na deset umesto na pet godina, građani će izdvajati 1.000 dinara, najavio je Đelić izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama.
V. J.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.