Počinje izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa

Izvor: Capital.ba, 14.Maj.2021, 14:14

Počinje izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa

BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ postala je sertifikovano tijelo u BiH za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, koji će zamijeniti klasični potpis i pečat u službenoj komunikaciji prilikom pružanja elektronskih usluga poslovnoj zajednici. Uprava za indirektno oporezivanje UIO BiH (Foto: Capital) Riječ je o velikoj reformi u BiH koja će poslovnoj zajednici omogućiti da sva svoja prava i obaveze ostvari puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << putem, saopšteno je iz UIO. Rješenjem Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara, UIO je akreditovana i upisana kao kvalifikovani ovjerilac u BiH. To znači da će poreski obveznici moći podnositi zahtjeve Upravi za dobijanje digitalnih kvalifikovanih potvrda, kao i za korištenje elektronskih usluga. Prva elektronska usluga koja će biti ponuđena poslovnoj zajednici u BiH jeste NCTS – novi kompjuterizovani tranzitni sistem, čiji je početak primjene planiran 1. jula, stupanjem na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH. Tako će carinski obveznici i špediteri biti prvi korisnici digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH jer će sve svoje dokumente u postupku elektronskog provoza robe ovjeravati na novi način i slati u informacioni sistem Uprave isključivo elektronskim putem. Novi elektronski provoz robe značajno će ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom ličnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove. Nakon toga UIO će krenuti sa širenjem ponude elektronskih usluga koje će se moći ovjeravati digitalnim kvalifikovanim potpisom, kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava isključivo elektronskim putem, podnošenje PDV i akciznih prijava, podnošenje raznih zahtjeva u Upravu i slično. Iz UIO navode da im je cilj da se u toku 2022. godine u potpunosti pređe na bezpapirno poslovanje sa obveznicima indirektnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalifikovanog potpisa koji je izdao UIO, sva svoja prava i obaveze moći ostvariti puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem. Srna Чланак Počinje izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

BiH nakon osam godina došla do "carine bez papira"

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2021, 10:41

SARAJEVO, BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od Ministarstva transporta i komunikacija BiH dobila je sertifikat za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, čime su stvoreni uslovi da već od 1. jula carinski obveznici i špediteri dokumente šalju i ovjeravaju elektronskim putem,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.