Počinje gradnja vetroelektrane u Kostolcu; Vradnost projketa 114 miliona evra

Izvor: B92, 19.Maj.2022, 18:02

Počinje gradnja vetroelektrane u Kostolcu; Vradnost projketa 114 miliona evra

Izgradnja prve vetroelektrane Elektroprivrede Srbije počela je uvodnim sastankom sa predstavnicima kompanije Simens Gamesa.

Ta kompanija će isporučiti i postaviti vetrogeneratore snage 73 megavata u Kostolcu.

"Nadam se da ćemo vetropark u Kostolcu pustiti u rad najkasnije za 26 meseci. EPS će sa partnerima uraditi sve da se taj rok skrati koliko god je moguće, ali ne na štetu kvaliteta radova, nego da, na obostrano zadovoljstvo, što pre imamo na mreži vetropark >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vlasništu EPS-a. Verujem u ovo što radimo i to je osnova za uspeh projekta", rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora JP EPS na uvodnom sastanku.

Prva EPS-ova vetroelektrana sa 20 generatora ukupne snage 73 megavata prostiraće se na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka TE-KO Kostolac.

Ukupna vrednost projekta iznosiće oko 114 miliona evra, od kojih se 80 miliona evra finansira iz kredita Nemačke razvojne banke KfW.

Prema ranijim procenama, vetropark u Kostolcu proizvodiće oko 115 miliona kilovat-časova električne energije godišnje, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.