Počinje da radi nemačka rafinerija litijuma velikog kapaciteta

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 22:33

Počinje da radi nemačka rafinerija litijuma velikog kapaciteta

Prva nemačka rafinerija litijuma velikog kapaciteta pokrenuta je u saveznoj državi Saksonija - Anhalt.

Pokrenuta je s ciljem da ima ključnu ulogu u evropskom planu za rudarenje, kao i u preradi sopstvenih sirovina neophodnih za napajanje vozila nove generacije, što je deo ambicioznog plana zelene tranzicije u Nemačkoj.

Ova investicija u gradu Biterfeld - Volfen zapravo je deo plana Evropske unije za smanjenje zavisnosti od uvoza iz inostranstva, objavio je Demostat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozivajući se na AFP.

Praškasta supstanca koju će novo postrojenje kompanije AMG početi da proizvodi u maju ove godine činiće ključni sastojak baterija za električne automobile.

Generalni direktor te kompanije Stefan Šerer istakao je da je porast potražnje za baterijama bio je očekivan i da njegova firma "uspešno prati taj trend". Prvi modul u AMG-ovoj fabrici godišnje će moći da proizvede 20.000 tona litijum-hidroksida, dovoljno za oko pola miliona baterija za automobile, u zavisnosti od njihove veličine. U narednom periodu fabrika imaće i dodatne module kako bi se proizvodnja povećala pet puta, na 100.000 tona, što bi bilo dovoljno da pokrije do 20 odsto potražnje u Evropi.

Čelnici fabrike su već u razgovorima s političarima o finansijskim resursima za buduće proširenje. Biterfeld-Volfen na istoku Nemačke odabran je za smeštaj nove fabrike zbog blizine klijenata, a iako je nekada simbolizovao mesto ekoloških problema zbog teške industrije i rudarstva, ovaj grad sada bi mogao da postane najvažnije mesto ambiciozne zelene tranzicije u Nemačkoj.

Postavljanje postrojenja bliže proizvođačima baterija moglo bi suzbiti rizike snabdevanja za Evropu, čija se zavisnost od uvoza sve više smatra rizikom usled rastućih geopolitičkih tenzija, pre svega sa Kinom. Iako azijski gigant nije najveći proizvođač sirovog litijuma, poseduje većinu svetskog kapaciteta za preradu, kao i značajan deo proizvodnje baterija.

Plan Evropske unije za osiguranje snabdevanja ima za cilj da se do 2030. godine 40 odsto prerade određenih kritičnih materijala obavlja unutar zemalja EU. Za nemačku industriju, posebno za proizvođače automobila, dovođenje proizvodnje litijuma bliže kući povećava njihovu otpornost u slučaju napetosti u međunarodnim lancima snabdevanja, ocenjuju analitičari.

Nedaleko od nemačke granice s Francuskom, australijska grupa "Vulkan enerdži" je krajem prošle godine započela pilot program za filtriranje litijuma iz podzemnih voda. Pored toga, blizu mesta Biterfeld-Volfen, u Zinvaldu, malom selu blizu češke granice, projekat koji je podržala AMG predviđa konvencionalniji pristup vađenja litijumskih ruda iz zemlje. Pribavljanje većih količina litijuma predstavljaće veći izazov u lokalnim razmerama, pa projekti poput onog u Zinvaldu i dalje mogu biti ključni. Analitičari ističu da je za zelenu industriju u EU potrebno obezbediti celokupan lanac snabdevanja u okvirima Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.